Peste jumatate dintre romani aleg produsele de economisire pe termen mediu

Joi, 08 August 2013, ora 12:10
2718 citiri
Peste jumatate dintre romani aleg produsele de economisire pe termen mediu

Peste jumatate dintre romani (54%) aleg produsele de economisire pe termen mediu (6 luni), arata un sondaj realizat de Millennium Bank si portalul de servicii financiare Efin.ro.

Aproximativ 70% dintre persoanele intervievate au raspuns ca obisnuiesc sa economiseasca, cei mai multi (54%) afirmand ca isi tin economiile la banca. Un procent de 76% dintre cei chestionati a afirmat ca ar opta pentru produse de economisire in lei.

"Deplasarea catre moneda nationala atat in ceea ce priveste creditele, cat si depozitele reprezinta o crestere a increderii romanilor in moneda nationala. Desigur, nu trebuie neglijat nici aspectul ratelor dobanzii la depozite, substantial mai mare la lei decat la valuta", a spus Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.

Calitatea serviciilor oferite de institutia financiara cu care lucreaza deja reprezinta principalul criteriu de care tin cont cei care vor sa economiseasca (35%), in timp ce pentru 33% dobanda reprezinta principalul factor.

In ceea ce priveste tipul produsului de economisire pentru care ar opta, peste un sfert dintre romani ar alege un cont de economii, in timp ce 20% dintre acestia s-ar orienta catre un depozit la termen standard.

Internetul reprezinta principala sursa de informare pentru aproximativ 56% dintre persoanele interesate de realizarea unui depozit bancar, in timp ce 24% dintre acestea apeleaza la sistemul traditional de selectie si merg in sucursalele bancilor, iar 8% prefera sa obtina informatii de la colegi, prieteni, familie.

Peste 40% dintre romani prefera sa economiseasca vara (43%), iar 23% considera ca iarna reusesc sa economiseasca cel mai mult.

"Acest rezultat pare contrar ideii ca vara romanii cheltuiesc mai mult pentru vacante, deci gradul de economisire ar trebui sa fie mai mic. In realitate, o parte importanta dintre romani obtin venituri de natura sezoniera. In lunile de vara au mai multi bani, iar costurile de subzistenta sunt mai mici, in consecinta pot pune deoparte ceva bani. Un procent redus dintre romani isi permit o vacanta extinsa in timpul verii", a subliniat Dragos Cabat.

Sondajul a fost realizat telefonic, in perioada 15-23 iulie, pe un esantion de 427 de respondenti.

Lansat in 2009, portalul financiar efin.ro promoveaza produsele si serviciile oferite de institutiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari - persoane fizice, IMM-uri, companii. Portalul financiar Efin.ro este administrat de Financial View Media Services SRL.

Millennium Bank, parte a grupului privat portughez Millennium bcp, si-a inceput activitatea pe piata romaneasca in octombrie 2007, prin deschiderea simultana a 39 de sucursale in Bucuresti si in opt orase din tara.

#economisire romani termen mediu, #produse economisire romani, #incredere lei romani , #Depozite la termen