In loc sa acorde credite, bancile isi tin banii in depozite la BCE

Luni, 05 Martie 2012, ora 19:30
5360 citiri
In loc sa acorde credite, bancile isi tin banii in depozite la BCE

Banca Centrala Europeana a inregistrat depozite overnight in valoare de 821 miliarde euro, la sfarsitul saptamanii trecute. Suma este un record si este pusa pe seama imprumutului de 530 miliarde de euro, pe care BCE l-a acordat miercuri.

Cu toate acestea, de ce bancile pastreaza in depozite la BCE, imprumutul acordat de aceeasi institutie?

800 de banci au imprumutat miercuri suma de 530 miliarde euro de la BCE, banii reprezentand a doua transa de imprumut cu o dobanda 1% si maturitate de 3 ani, meniti sa inlature presiuniea cauzata de lipsa de lichiditate de pe piata financiara europeana. Prima transa de imprumut, in valoare de 500 miliarde de euro a fost acordata la sfarsitul lunii decembrie, potrivit Financial Times.

Astfel, Banca Centrala Europeana a anuntat ca depozitele overnight au atins la sfarsitul saptamanii suma record de 821 miliarde euro, in conditiile in care, in urma imprumutului din decembrie, suma depozitelor s-a ridicat la doar 450 miliarde euro.

Bancile imprumuta de la BCE ca sa depuna tot la BCE

Unii specialisti sunt de parere ca sumele mari care sunt pastrate la Banca Centrala Europeana reprezinta un semn de neincredere si de tensiune in piata, in conditiile in care dobanda oferita de BCE pentru depozitele overnight este de doar 0,25%.

Pe de alta parte, alti specialisti spun ca fenomenul este unul normal, deoarece este imposibil ca banii sa fie absorbiti atat de repede in piata. Aceeasi tendinta a fost inregistrata si in decembrie, chiar daca atunci miscarea a fost mai indreptatita, avand in vedere ca se apropia sfarsitul de an.

"Unele persoane s-au declarat surprinse de marimea acestor depozite. Este insa normal, tinand cont de faptul ca saptamana trecuta BCE a oferit bancilor lichiditati de aproape 500 de miliarde de euro, iar acesti bani nu puteau sa dispara", a afirmat Luca Cazzulani, director adjunct pentru strategie la UniCredit.

In ciuda prudentei manifestata de institutiile financiare, prima transa de imprumut a adus entuziasm pe piete, bancile putand sa isi refinateze datoriile cu ajutorul fondurilor obtinute de la BCE.

Italia si Spania au profitat cel mai mult de pe urma acestor fonduri, deoarece randamentele lor au scazut simtitor. In cazul obligatiunilor italiene cu maturitate de 10 ani, randamentele au scazut de la 7%, la 4,95%.

#Banca Centrala Europeana imprumut, #depozite overnight BCE, #depozite record BCE , #Depozite la termen