"Lichiditatea excesiva a impiedicat scaderea RMO la pasivele in lei"

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 13:31
1622 citiri
"Lichiditatea excesiva a impiedicat scaderea RMO la pasivele in lei"

Lichiditatea excesiva din piata in luna ianuarie s-a creat rapid, prin "descarcarea pozitiilor lungi" pe euro, in asteptarea unei deprecieri a leului, acesta fiind unul din motivele pentru care BNR a decis sa nu reduca RMO pentru pasivele in lei, a precizat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza NewsIn.

"Lichiditatea excesiva a aparut peste noapte in ianuarie, dupa ce in decembrie nivelul indica un deficit mare de lichiditate. S-a creat prin descarcarea pozitiilor lungi pe euro. Asemenea miscari rapide le consideram nu neadecvate, dar pot fi suprinzatoare si nu ne luam angajamentul sa contracaram orice miscare de sentiment din piata", a spus Isarescu.

In ianuarie, dobanzile la depozitele la o zi de tip overnight din paita bancilor au scazut mult sub rata de politica monetara, reflectand un exces de lichiditate din piata, iar leul intrase pe o panta de apreciere. Multi analisti considerau ca BNR prefera sa tina dobanzile jos pentru a impiedica o apreciere excesiva a leului, care sa-i afecteze pe exportatori.

Guvernatorul a adaugat ca banca centrala ar putea decide "pe parcurs" reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, "dar acum nu putem lua o asemenea masura, chiar daca vrem incurajarea creditarii in lei".

"Acum excesul s-a creat prin descarcarea pozitiilor lungi. Majoritatea operatorilor au asteptat deprecierea leului si pana la urma s-au plictisit. Nu stim cat de durabila va fi aceasta schimbare de atitudine", a mai spus guvernatorul.

In privinta rezervelor minime obligatorii la pasivele valuta, Isarescu a precizat ca BNR nu vrea sa incurajeze creditarea in valuta.

In prezent, BNR impune bancilor sa plaseze 15% din pasivele in lei si 25% din cele in valuta la banca centrala.

#isarescu, #lichiditate, #rmo, #pasive, #dobanzi , #Cele mai mari dobanzi depozite