Oamenii sunt tot mai furiosi ca traiesc in saracie, in timp ce unii miliardari platesc impozite mai mici decat secretarele lor

Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 12:37
9746 citiri
Oamenii sunt tot mai furiosi ca traiesc in saracie, in timp ce unii miliardari platesc impozite mai mici decat secretarele lor
Foto: Wikimedia

Distribuirea inegala a veniturilor este unul dintre subiectele fierbinti discutate la Forumul Economic Mondial de la Davos, in contextul in care organizatia Oxfam a dat publicitatii un raport care arata ca primii opt cei mai bogati oameni din lume au impreuna o avere cat jumatate din populatia globului.

Adancirea prapastiei dintre bogati si saraci submineaza valorile democratice si se afla in spatele cutremurelor politice de genul Brexit sau Trump, sustin expertii.

Cele mai noi date puse la dispozitie de catre banca Credit Suisse arata ca o avere echivalenta cu cea adunata de la jumatate din populatia saraca a planetei este concentrata in mainile a doar opt indivizi: Bill Gates - fondatorul Microsoft, Amancio Ortega - fondator Inditex, investitorul Warren Buffett, magnatul mexican Carlos Slim Helu, Jeff Bezos - Amazon, Mark Zuckerberg - Facebook, Larry Ellison - Oracle si Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului.

"Este obscen sa vedem atata bogatie stransa in mainile a doar cativa oameni in timp ce 1 din 10 locuitori ai planetei supravietuieste cu mai putin de doi dolari pe zi", a punctat Winnie Byanyima, director executiv al Oxfam.

Reprezentantii organizatiei spun ca dezvaluirile din scandalul "Dosarele Panama" arata o situatie care contravine oricarei logici firesti din punct de vedere fiscal.

"Avem situatii in care miliardarii platesc impozite mai mici decat secretarele lor sau decat oamenii de serviciu din companii", explica Max Lawson consultant Oxfam.

Reprezentantii Edelman, una dintre cele mai mari firme de marketing din lume, anunta ca acest tip de inegalitate sociala a erodat increderea publicului in institutiile traditionale ale statului.

Un sondaj efectuat pe 33.000 de respondenti din 28 de piete arata ca majoritatea nu mai cred in guverne, mediul de afaceri, media si organizatiile neguvernamentale, politicienii si afaceristii fiind cel mai putin credibili.

"Implicatiile neincrederii globale sunt adanci si inainteaza in profunzime pe zi ce trece. Au inceput cu Marea Criza din 2008, dar au aparut, ca la un tsunami, si unde de soc secundare si tertiare", a explicat Richard Edelman, directorul executiv al firmei.

Si mai ingrijorator este faptul ca lipsa de incredere se manifesta pe un procent de 53% din populatie, in randul celor care simt ca oficialitatile le-au tradat increderea numarandu-se si absolventii de studii superioare.

O solutie intrevazuta atat de Oxfam, cat si de alte institutii care s-au aplecat asupra acestui subiect sensibil ar fi cresterea gradului de transparenta decizionala si impunerea unui sistem corect de taxare fiscala pentru cei bogati, ca si pentru corporatiile pe care acestia le conduc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#top averi 2017, #inegalitate sociale, #Davos 2017 , #stiri Davos