Experti la Forumul Economic Global: 5 riscuri majore ale anului 2017

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:42
4295 citiri
Experti la Forumul Economic Global: 5 riscuri majore ale anului 2017
Foto: Wikimedia

Cu doar o saptamana inaintea sedintei anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. expertii organizatiei au dat publicitatii un top al primelor 5 riscuri majore cu care se confrunta economia globala in prezent.

Raportul anual WEF contine opiniile a 750 de experti economici, anunta CNBC, acestia identificand primele 5 pericole care ameninta sa produca puternice turbulente in lume.

Anemie economica

Cresterea veniturilor si accentuarea diferentelor intre diferitele tipuri de economii se claseaza pe primul loc in randul riscurilor pe care expertii consultati de WEF le vad ca punand priobleme serioase pentru urmatorul deceniu.

Indelungata perioada in care dobanzile de referinta de pe cele mai importante piete economice s-au transformat din instrumente de sustinere a cresterii econbomice in adevarate pericole, lucru care l-a facut pe Andrew Haldane, economistul sef al Bancii Angliei, sa declare profesia de economist ca trecand "printr-o criza".

Descresterea economica a Chinei, un punct discutat si in ianuarie 2016, ramane inca o sperietoare pentru economistii din intreaga lume. Anul trecut, yuanul a inregistrat cea mai mare depreciere in fata dolarului american din istorie, fapt care a transformat valuta din China in cea mai slab performanta moneda din zona asiatica.

Si mai ingrijorator este faptul ca drumul spre cresterea economica ravnita nu se intrevede inca. Unul dintre expertii intervievati de reprezentantii WEF, Dany Rodrik, economist la Harvard, a avansat o ipoteza despre "trilema globalizari".

Conform acesteia, democratia, suveranitatea nationala si integrarea economica nu pot fi compatibile simultan decat doua cate doua.

Recentele evenimente politice din Europa si Statele Unite arata ca democratia si suveranitatea nationala tind sa predomine in randul sentimentelor manifestate de alegatori.

Batranii fac jocurile politice

Decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, alegerea lui Donald Trump ca presedinte SUA si ascensiunea populismului sunt riscuri geopolitice majore, au apreciat respondentii la studiul privind Perceptia Riscurilor Globale (GPRS).

Probleme legate de identitatea culturala par sa sa fi alimentat surprinzatoarele miscari politice survenite pe scena politica in 2016.

Fenomenul de imbatranire a populatiei pare sa fi dat varstinicilor ultimul cuvant in luarea deciziilor politice, cu sanse reduse ca tinerii sa mai devina forta decisiva in alegerile democratice din lume, mai rata studiul WEF.

Avans tehnologic

Rezolvarea crizei rezultate in urma avansului tehnologic rapid din ultimii ani ramane o alta problema care nu pare sa isi gaseasca prea curand o rezolvare.

Efectul perturbant al noilor tehnologii este pus de experti in legatura directa cu declinul anumitor industrii si deteriorarea pietei muncii, cu vaste implicatii asupra stabilitatii geopolitice, stabilitatea locurilor de munca si mentinerea legaturilor sociale.

A Patra Revolutie Induistrala a creat un numar de riscuri fara precedent la nivel global si a exacerbat probleme deja existente, robotizarea si dezvoltarea programelor de Inteligenta Artificiala anuntandu-se ca pericole de top pentru urmatorii ani.

"Inteligenta Artificiala ne va ajuta sa raspundem cu eficacitate unora dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntam in prezent, cum ar fi schimbarile climatice si inmultirea populatiei globale.

In acelasi timp, dependenta de aceste programe necesita dezvoltarea unor masuri de atenuare la fel de importante", apreciaza John Drzik, expert in evaluarea riscurilor globale la Marsh.

Cooperare la nivel global

Tensiunile geopolitice din ultimii ani, dar si iesirea la rampa a unor personaje politice surprinzatoare, cum ar fi noul presedinte american, Donald Trump, au facut ca 2016 sa devina un an in in care legaturi si angajamente asumate la nivel global sau regional sa devina brusc castele de nisip.

De la Pactul pentru Schimbari Climatice semnat la Paris si pana la Acordurile comerciale si de investitii Trans-Pacifici si Trans-Atlantic, cooperarea internationala pare amenintata de politica promovata de noul lider american.

Lipsa unui ajutor ferm al marilor puteri in sustinerea eforturilor de ajutor umanitar al ONU in conflictul sirian denota iarasi lipsa unei vointe commune in acest sens din partea liderilor globali.

"Liderii politici au nevoie de actiuni urgente prin care sa depaseasca diferentele ideologice si politice pentru a conlucra in vederea rezolvarii provocarilor critice ale momentului", a apreciat Margareta Drzeniek-Hanouz, seful departamentului de competitivitate globala si riscuri din cadrul WEF.

Un mediu ostil

Problema politicilor de mediu si a riscurilor ridicate de modificarile climatice domina agenda Forumului Economic Mondial de mai bine de un deceniu, iar tema ramane de actualitate si in prezent.

Acordul de la Paris, ratificat de 110 state, a demonstrat ca exista speranta in trecerea spre tranzitia la o economie globala caracterizata de emisii de carbon reduse, dar lentoarea cu care se desfasoara acest proces s-ar putea dovedi o piedica majora in atingerea dezideratului exprimat in actul semnat in capitala Frantei.

Conform Organizatiei Mondiale de Meteorologie, 2016 a fost cel mai fierbinte an monitorizat pana in prezent, iar expertii ONU au avertizat ca mai avem doar 84 de ani pentru a rezolva problema emisiilor poluante inainte ca lumea, asa cum o stim, sa treaca prin dramatice schimbari din punct de vedere climatic.

Din nefericire, autorii raportului sustin ca, pentru moment, actualul climat politic global reprezinta o piedica serioasa in reluarea discutiilor pe aceasta tema.

#Forum Economic Global, #raport WEF 2017, #riscuri globale 2017, #perspective economice 2017 , #stiri Davos