China linisteste apele: Nu vrem un razboi al valutelor

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 13:16
2392 citiri
China linisteste apele: Nu vrem un razboi al valutelor
Foto: Flickr/Friends of Europe

Premierul chinez Li Keqiang a iesit la rampa pentru a linisti investitorii in privinta evolutiei economice a Chinei. Seful guvernului de la Beijing a perticipat la Intrunirea "Summer Davos" a Forumului Economic Mondial de la Dalian unde a subliniat ca economia chineza ramane in continuare stabila.

"In ciuda unei reduceri a ritmului de crestere economica, performanta economiei chineze este stabila si aceasta se afla pe un drum bun", a declarat premierul chinez, citat de CNN Money.

Provocari si oportunitati

"Am intampinat si dificultati, dar, in asamblu, China ofera mai multe oportunitati decat provocari", a explicat Li Keqiang.

Beijingul se afla in cautarea unei solutii care sa linisteasca temerile investitorilor dupa ce, din luna iunie, piata de capital din China a suferit o serie de socuri care au diminuat valoarea indicilor de tranzactionare cu 40%.

In acelasi timp, incetinirea ritmului de crestere economica se dovedeste a evolua intr-un ritm mai rapid decat cel prevazut de specialisti.

Expertii au anticipat de mai multa vreme o scadere economiei chineze, in conditiile in care Beijingul s-a angajat intr-o serie de reforme care sa modifice modelul cresterii generate de investitii masive in infrastructura si imobiliare catre unul sustinut de consumul intern.

Momentul pare sa fi venit chiar acum, iar Beijingul a prognozat o crestere economica de doar 7% pentru acest an, mult sub nivelul de 10 procente pe care il inregistra in urma cu doar 2 ani.

Pe de alta parte, o crestere de 7% se poate dovedi suficienta pentru crearea unor noi locuri de munca si mentinerea somajului la un nivel acceptabil.

Criticii Beijingului sustin insa ca nivelul real de crestere economica din acest an se va cifra la 4, maxim 5 procente, dand ca exemplu datele dezamagitoare referitoare din industria manufacturiera si pe cele ale exporturilor in scadere.

Accent pe piata muncii si salarii

Premierul Li Keqiang sustine ca o analiza pertinenta a economiei din China trebuie sa tina cont de nivelul somajului si de cel al salariilor din tara.

"Atata timp cat acesti indicatori se vor dovedi stabili, noi vom fi multumiti de nivelul cresterii, indiferent ca aceasta va fi mai mare sau mai mica decat procentul prognozat.

Daca vor fi semne de derapaj avem instrumentele necesare cu care sa facem corectiile necesare. Economia Chinei nu se va prabusi brusc", a explicat oficialul chinez.

Intr-o incercare de a relua un ritm sustinut de crestere economica, banca centrala a recurs deja la reducerea dobanzii de referinta si a scazut plafonul rezervelor minime obligatorii, dand sansa bancilor locale de a creste nivelul de creditare.

In acelasi timp, incepand cu 10 august, Banca Populara a Chinei a recurs si la o devalorizare controlata a monedei nationale, lucru care a fost interpretat ca o incercare de a relansa exportul de marfuri chinezesti.

O parte dintre guvernatorii bancilor centrale din regiunea Asia-Pacific au impartasit acest punct de vedere, dar multi s-au grabit sa reclame declansarea unui razboi al valutelor.

Printre valutele care au reactionat brusc la oscilatiile yuanului se numara rupia indoneziana, ringgitul malaezian, dar si alte monede din economiile emergente ale Asiei Centrale.

"China nu va recurge la un razboi al valutelor", a explicat premierul Li, afirmand ca devalorizarea yuanului a fost un pas facut pentru o mai buna determinare a cursului de schimb in raport cu piata.

#economie china, #crestere economica china, #razboi valute , #stiri Davos