Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful BM: Sudul Europei risca sa rateze o intreaga generatie de tineri din cauza somajului

Seful BM: Sudul Europei risca sa rateze o intreaga generatie de tineri din cauza somajului


Sudul Europei risca sa piara o intreaga generatie din cauza somajului cronic, un motiv special de ingrijorare fiind somajul extrem de ridicat in randul tinerilor, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Jim Yong Kim, la Forumul Economic Mondial de la Davos, relateaza CNBC.

"Printre cele mai mari motive de ingrijorare este somajul extrem de ridicat in randul tinerilor, intrucat are implicatii nu doar pe termen scurt, ci si pe termen mediu si lung", a spus Jim Yong Kim, citat de CNBC.

Seful BM a aratat ca in unele tari se poate vorbi despre generatii pierdute.

"Este de neconceput ca vom pierde o intreaga generatie in unele tari din sudul Europei", a spus Jim Yong Kim.

Comentariile sale au venit dupa ce Enda Kenny, premierul Irlandei, a declarat ca somajul care afecteaza tinerii este cea mai mare criza din UE.

Organizatia Internationala a Muncii a publicat luni un raport in care se arata ca circa 74,5 milioane de tineri cu varste de 15-24 de ani erau someri in 2013, la nivel mondial.

Numarul somerilor este cu 1 milion de persoane mai mare decat in 2012 si aduce rata somajului in randul tinerilor la 13,1%, la nivel global.

Directorul general al Organizatiei Internationale a Muncii, Guy Ryder, a declarat la Davos ca "gorila din salonul de la Davos" este piata muncii, sau mai degraba lipsa locurilor de munca la nivel mondial.

Kim a spus ca liderii mondiali pot invata din modelul elvetian, in care numai 25% dintre tineri merg la colegii, iar restul intra in programe de ucenicie si de training vocational.

"Exita modele care sa fie aplicate in aceasta situatie. Credem ca tarile sudice trebuie sa le urmeze rapid", a adaugat seful BM.

El a mai spus ca, dupa anuntul Rezervei Federale (Fed) americane privind inceperea retragerii masurilor de stimulare a economiei, exista oportunitatea poentru multe tari sa inceapa sa faca reformele necesare pentru imbunatatirea climatului de afaceri, reducerea deficitelor de cont curent si a deficitelor bugetare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1266 ori