Davos 2013: Laureat la premiului Nobel ataca inegalitatile sociale din SUA

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:18
1452 citiri
Davos 2013: Laureat la premiului Nobel ataca inegalitatile sociale din SUA

Cei mai bogati 1% dintre americani detin 25% din avutia tarii, a declarat la Forumul de la Davos economistul american Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel, subliniind necesitatea ca SUA sa creasca egalitatea de sanse a cetatenilor lor, informeaza vineri BBC News.

In conditiile in care cei mai bogati 1% dintre americani si-au dublat averile incepand din 1980, venitul median, dimpotriva, stagneaza de la inceputul anilor 1990, a aratat Stiglitz.

El a pledat pentru cresterea sanselor de acces la educatie pentru "cei mai de jos 50% dintre americani, salarii minime mai mari si mai multe contracte colective la locurile de munca".

"Americii ii place sa se vada pe sine drept tara egalitatii si oportunitatii, asa-numitul vis american este adanc inradacinat in mentalitatea noastra", a afirmat Joseph Stiglitz.

"Statisticile arata insa altceva, si anume ca SUA au unul dintre nivelurile cele mai scazute in materie de oportunitati dintre toate economiile avansate. Sansele in viata ale unui copil depind in mult mai mare masura de venitul parintilor lui decat in majoritatea celorlalte state industrializate", a subliniat Stiglitz.

El a comparat situatia din ultimii 30 de ani din SUA cu cea de dupa Al Doilea Razboi Mondial si pana in 1980, cand economia americana s-a bucurat de "o crestere rapida in care am crescut cu totii".

Privind in afara Statelor Unite, Stiglitz a avut cuvinte la lauda la adresa Braziliei, unde un efort major al fortelor politice in ultimii 20 de ani a imbunatatit in mod semnificativ egalitatea de sanse, domeniu in care, a amintit economistul american, tarile scandinave sunt cele mai avansate.

#conferinta Davos 2013, #declaratii Davos 2013, #Stiglitz Davos 2013 , #Declaratii Davos