Davos 2013: Reglementarea sectorului financiar, in centrul discutiilor

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 11:45
1661 citiri
Davos 2013: Reglementarea sectorului financiar, in centrul discutiilor
Foto: Johannes Eisele/Agence France-Presse — Getty Images

Interventia autoritatilor publice pentru reglementarea sectorului financiar s-a aflat in centrul discutiilor de la Davos, iar reprezentantii din domeniu incearca sa anticipeze ce consecinte ar putea avea aceasta pe termen lung.

Jamie Dimon, directorul JPMorgan Chase, a afirmat ca masurile luate de bancile centrale au reusit sa impiedice inrautatirea crizei, dar considera ca a venit momentul ca acestea sa vina si cu politici pentru reluarea cresterii, scrie Bloomberg.

"Cel mai important lucru din acest moment este (n.r. sa avem) o crestere sustenabila solida pentru a usura munca bancilor centrale. Realizarea unei bune politici fiscale este obligatorie pentru guverne", a declarat Dimon in cadrul unui panel de la Davos.

Paul Singer, fondatorul unui fond speculativ, a atras atentia, cu aceasta ocazie, ca politicienii au ajuns sa considere ca relaxarea cantitativa nu implica nici un cost, in timp ce industria bancara este, in continuare, "prea indatorata si insuficient de transparenta".

Federal Reserve a SUA a anuntat in septembrie ca isi va extinde programul de relaxare cantitativa prin cumpararea de titluri, pentru a stimula economia tarii. De asemenea, presedintele BCE, Mario Draghi a promis ca va cumpara nelimitat obligatiuni pentru a sprijini statele cu probleme si a acordat bancilor, pana acum, peste un trilion de euro in credite.

Astfel, sectorul bancar a fost salvat de "garantia explicita si implicita acordata de guverne", dar astazi exista inca "aceeasi situatie, in care cei din afara sectorului nu pot sa inteleaga situatia financiara a acestor insitutii", a avertizat Singer.

Presedintele UBS, Axel Weber, a sustinut, in cadrul aceluiasi panel, ca "solutiile pe termen scurt", impuse de bancile centrale, vor fi platite de generatiile viitoare.

"Ne indreptam catre un mediu (n.r. economic) foarte periculos", a declarat Weber, care a ocupat in trecut si functia de Presedinte al Bundesbank. Astfel, tentativele bancilor centrale de a contracara criza financiara si a datoriilor suverane nu fac decat sa "impinga problema spre viitor", a aratat acesta.

Atat Dimon, cat si Weber, au criticat regulatorii de la nivel global pentru ca au impus bancilor reguli prea complexe cu privire la capital si lichiditate. Lipsa unor standarde globale a dus la reglementari prea "complexe", a precizat Weber.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reglementare sector bancar, #criza financiara, #criza datoriilor suverane, #Forum Economic Davos 2013, #politici banci centrale Davos, #relaxare cantitativa Davos , #Davos 2013