Cât timp se mai poate împrumuta România pentru a plăti pensii și salarii: „Este un scenariu posibil”

Joi, 02 Ianuarie 2025, ora 03:40
28367 citiri
Cât timp se mai poate împrumuta România pentru a plăti pensii și salarii: „Este un scenariu posibil”
Guvernul României, lei românești / FOTO: GOV.ro, Ziare.com

În 2024, Guvernul PSD+PNL a împrumutat în numele României cea mai mare sumă din istorie, într-un an de zile: 47 de miliarde de euro. Astfel, datoria publică a țării se apropie de 900 de miliarde de lei și tinde către pragul de 60% din PIB. Cât mai poate funcționa România pe datorie? Analistul economic Adrian Negrescu și profesorul de macroeconomie Mircea Coșea au comentat pe marginea acestui subiect pentru Ziare.com.

Analistul economic Adrian Negrescu susține că e imperios necesar ca guvernanții să găsească și alte metode de susținere a economiei, în afara împrumuturilor, ce sunt realizate într-o bună măsură de pe piețele externe.

„Ideea politicienilor că avem o datorie publică de 53% din PIB e o falsă teorie, pentru că datoria trebuie să o raportăm la puterea economiei, la fragilitatea economiei. Una este ca Franța, Germania să se împrumute de pe piețe chiar la niște dobânzi mai mari decât în mod normal și alta este să o facă România, cu o economie extrem de fragilă, cu 80% microîntreprinderi și IMM-uri, cu o capitalizare foarte redusă și cu niște condiții de piață extrem de dificile.

Să ne amintim că România a împrumutat în 2024 suma de 47 de miliarde de euro, cea mai mare din istorie, raportată la un an de zile. Plătim cea mai mare dobândă pentru datoriile statului, în momentul de față - cu 7,41% ne-am împrumutat la final de noiembrie, cea mai mare dobândă din această zonă a Europei”, a declarat Negrescu.

„Ne mai putem împrumuta până când dobânda va fi insuportabil de menținut”

Mircea Coșea susține că există premisele ca România să se împrumute la dobânzi din ce în ce mai mari.

„Ne mai putem împrumuta până când dobânda va fi insuportabil de menținut. Este evident că România are nevoie de credite, ceea ce va face creditorii să urce dobânda. La o cerere mare, oferta este și ea adaptată. În momentul în care rostogolirea datoriei va fi imposibil de reglementat, din cauza faptului că dobânzile vor fi din ce în ce mai mari.

În condițiile în care rămânem pe linia europeană, va trebui să ne adresăm celor care dau credite ieftine, deci celor de la FMI, în condițiile impuse de ei: condiții de austeritate aproape militară, ca zonă. N-ai ce discuta acolo, îți impune clar să reduci cheltuielile; probabil și cu scoaterea la vânzare pe piața externă a unor active pe care le are România sau a unor societăți cu capital majoritar de stat, probabil din domeniul energetic și miner. Este un scenariu posibil", a precizat profesorul Coșea.

State europene precum Grecia, Italia, Franța, Spania și Belgia sunt state care au o datorie de peste 100% din PIB, însă care direcționează mai eficient banii către investiții, iar creditorii interni au o pondere mai semnificativă decât cei externi. Între timp, România se numără printre țările din UE cu cea mai mare inflație anuală, cel mai mare deficit bugetar și cu cele scumpe împrumuturi de pe piețele internaționale.

...citeste mai departe despre "Cât timp se mai poate împrumuta România pentru a plăti pensii și salarii: „Este un scenariu posibil”" pe Ziare.com

#datorii, #datorie externa, #adrian negrescu, #mircea cosea , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  2. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  3. Un economist cunoscut, fost director de bancă, avertizează că începe criza similară cu cea din 2008. Care vor fi sectoarele cele mai afectate: "Am un deja vu"
  4. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  5. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  6. Cea mai recentă măsură de pe masa Guvernului Ciolacu, o „bombă cu ceas". Un cunoscut economist român pune „tunurile" pe alianța PSD+PNL+UDMR: „Scamatorie fiscală, demnă de o țară din lumea a treia"
  7. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  8. Donald Trump începe războiul comercial cu Uniunea Europeană. "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău"
  9. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
  10. Companiile de stat care riscă să fie închise. Marcel Ciolacu, ultimatum pentru firmele care ies pe roșu