Cine are în buzunar datoria suverană de 157,5 miliarde de euro a României

Miercuri, 08 Mai 2024, ora 04:01
1239 citiri
Cine are în buzunar datoria suverană de 157,5 miliarde de euro a României
Băncile din România dețin un sfert din datoria suverană FOTO Pixabay

Datoria guvernamentală a României se apropia de 50% din PIB la finalul anului trecut. Statul se află sub media europeană, de 81,7% din PIB, și sub pragul cerut de instituțiile europene, de 60% din PIB. Totuși, chiar înainte de jumătatea anului, există deja discuții despre rata la care se împrumută statul.

În acest context, Ziare.com se concentrează pe una dintre dimensiunile importante ale discuției: cine deține datoria publică a României? De la guverne străine la bănci din România, datele ajută la plasarea statului într-un tablou complex al economiilor emergente ale lumii.

În funcție de perioada până la maturitate a obligațiunilor de stat și de ratingul acordat instrumentului, titlurile de stat pot ajunge să fie considerate unele dintre cele mai sigure investiții. Spre exemplu, în SUA, randamentul certificatelor de tezaur pe zece ani emise de Trezorerie este considerat un indicator pentru direcția generală a economiei, iar aceste instrumente de datorii sunt folosite ca echivalent de numerar în garantarea anumitor tranzacții financiare, după cum puncta plastic o analiză.

În afara crizelor economice, dacă împrumutul către un stat este văzut la nivel general ca fiind sigur, atunci dobânda pe care o va încasa o bancă sau o altă instituție care creditează guvernul va fi mai mică. Dacă investitorii văd o posibilitate ca statul să intre în incapacitate de plată, spre exemplu, atunci se vor aștepta la o primă de risc. Cu alte cuvinte, o țară va plăti mai mult pentru un împrumut. La momentul redactării acestui material, randamentul la care sunt tranzacționate certificatele pe 10 ani ale Trezoreriei americane este de 4,43%. Prin comparație, randamentul pentru obligațiunile românești pe 10 ani, tot o valoare de referință, este 6,7%, conform unei platforme de profil.

Ziarul Financiar scria luni, 6 mai, că indicatorul arată că România este privită cu precauție de investitori, din moment ce randamentul titlurilor de stat era, la acel moment, 6,89%, mai mare decât al Ungariei (6,8%), Poloniei (5,6%), sau al Bulgariei (4,04%). Titlurile de stat ale UE cu maturitate în 10 ani aveau azi un randament de 2,46%. Totuși, chiar și datoriile României se cumpără.

Cum arată deținătorii datoriei suverane

Cea mai mare parte a datoriei guvernamentale, 42%, este deținută de entități străine private din afara sectorului bancar, arată cele mai recente date ale Fondului Monetar Internațional (FMI), care se referă la situația de la sfârșitul lui 2023. O zecime din datoria publică era deținută de țări străine, fie prin bănci centrale, fie prin împrumuturi. Băncile de pe teritoriul României dețineau 25% din datoria suverană a țării, în timp ce restul de 23% se împarte între populația care cumpără titluri de stat și companii non-bancare, cum ar fi fondurile de investiții sau de pensii.

Dintre cele 22 de așa-numite economii emergente citate în analiza FMI, România avea a doua cea mai mare proporție a datoriei suverane deținută de entități private străine. Țara este depășită doar de Peru, unde jumătate din datoria publică este distribuită în afara granițelor, excluzând entitățile de stat. O caracteristică pe care o împărtășesc toate aceste state este că băncile străine dețin foarte puțin spre deloc din datoria lor suverană. La finalul lui 2023, cel mai mare procent se observa în Chile, la doar 2%. În România, conform graficelor istorice prezentate în raport, partea deținută de băncile străine a scăzut semnificativ de la peste 10% în 2004, la neglijabil, în 2012-3, după prima perioadă a austerității de după criza datoriilor suverane care a răvășit continentul.

România este într-o minoritate de țări în care banca centrală a statului deține o parte infimă (1%, în acest caz) sau nulă a datoriei publice. Prin comparație, în Argentina procentul din datorie deținut de banca națională a fost semnificativ pe parcursul întregii perioade analizate de două decenii. În ultimul trimestru din 2023, Banca Centrala a Argentinei deține aproape o treime din datoria suverană.

Ce arată rapoartele companiilor

Datoria suverană a României s-a dublat din 2019 până la finele anului trecut, când ajungea la 157,5 miliarde de euro, conform datelor Eurostat.

Este dificil de spus cu exactitate care sunt companiile, fie ele bănci ori fonduri, care dețin datoria publică a României, nu doar pentru că sunt multiple feluri prin care această datorie este creată, dar și pentru că este, uneori, pe termen scurt sau este vândută pe piețele de capital. În ceea ce privește deținerile entităților statele, Trezoreria SUA arată că România deținea, în februarie 2024, obligațiuni în valoare de 6,4 miliarde de dolari. Suma este derizorie, atunci când este comparată cu deținerile Japoniei de instrumente de datorii ale statului american, de 1.137 de miliarde de dolari, la finalul anului trecut.

Din moment ce companiile listate la bursă au obligația de a-și informa acționarii în mod public cu privire la poziția financiară, rapoartele acestor societăți pot arăta o parte din situația datoriei României. Ziare.com prezintă mai jos câteva date extrase din documentele a trei companii cu acțiuni la bursa de la București, alese aleatoriu.

Banca Transilvania SA, cea mai mare din România, și celelalte firme conexe din grup dețineau, la finalul anului trecut, instrumente de datorii ale mai multor administrații publice în valoare de circa 38 de miliarde de lei, conform raportului publicat la final de aprilie. În această categorie, cei mai mulți bani sunt în instrumente cu ratingul de investiții BBB- - 37,4 miliarde de lei. Conform documentului, aici se regăsesc și „certificate de trezorerie şi obligaţiuni emise de Ministerul de Finanțe al României [...], obligațiuni emise de Guvernul Italiei având ratingul BBB-, [...] obligațiuni emise de Guvernul Ungariei având rating BBB-, [...] emise de primării având rating BBB-”.

Alte companii listate spun mai explicit cum se împart investițiile lor în datorii.

Fondul Proprietatea SA, listat la Bursa de Valori București, a investit în trecut în datorii pe termen scurt, cu maturitate mai mică de un an. Fondul nu avea obligațiuni de stat în portofoliu, la finalul anilor 2023 și 2022, conform ultimului raport anual, publicat la finalul lui aprilie 2024. În decembrie 2021, fondul avea, 77,1 milioane de lei investiții în obligațiuni de stat emise de Ministerul român al Finanțelor, conform documentului. Valoarea din 2021 este aproximativ o cincime din deținerile de obligațiuni de stat românești din 2020. La finalul acelui an, Fondul Proprietatea deținea peste 61.000 de titluri de stat, cu o valoare totală la zi de 380,3 milioane de lei, cu maturitate în martie și, respective, iunie 2021, se arată în raport.

BRD Groupe Societe Generale SA și restul entităților din grup dețineau, la finalul anului trecut titluri de stat pentru tranzacționare emise de Guvernul României în valoare de 1,2 miliarde de lei. Valoarea altor instrumente de datorie emise de statul român și deținute de BRD la finalul anului trecut se ridică la 10,85 miliarde de lei. Separat, grupul deținea și 2,5 miliarde de lei în titluri de stat cumpărate pentru a colecta plățile periodice (numite și active hold to collect), o creștere imensă față de 300 de milioane de lei, la finalul lui 2022, conform raportului.

...citeste mai departe despre "Cine are în buzunar datoria suverană de 157,5 miliarde de euro a României" pe Ziare.com

Datoria publică a României, „încă rezonabilă”. Daniel Dăianu: Marea problemă în acest an este să ţinem cheltuielile sub control
Datoria publică a României, „încă rezonabilă”. Daniel Dăianu: Marea problemă în acest an este să ţinem cheltuielile sub control
Marea problemă în acest an constă în ţinerea sub control a cheltuielilor bugetare, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, care a menţionat, de asemenea, că în execuţia...
#datorie publica Romania, #datorie externa romania, #banca centrala, #fonduri pensii private, #obligatiuni Romania, #titluri de stat , #Stiri Macroeconomie