Franta afirma ca nu va incalca legile UE prin protejarea industriilor strategice

Joi, 01 Septembrie 2005, ora 13:11
845 citiri

Franta a inceput redactarea unei liste de companii care ar trebui ferite de preluarile straine, in cadrul eforturilor de protejare a locurilor de munca si de atragere a electoratului.

Comisia Europeana a avertizat insa ca autoritatile de la Paris trebuie sa respecte principiile europene, care promoveaza piata unica, guvernata de un singur set de reglementari.

"Initiativa noastra respecta pe deplin legislatia comunitara", a declarat ministrul Bugetului, Jean-Francois Cope, la incheierea unei sedinte de guvern.

El a spus ca "fiecare tara are dreptul de a defini anumite sectoare considerate strategice, din punctul de vedere al intereselor nationale - de exemplu in domeniul apararii sau al sectorelor tehnologice sensibile".

Investitorii asteapta cu interes detalii referitoare la lista guvernamentala, despre care se afirma ca are drept scop stimularea competitivitatii si a independentei industriei franceze.

Patronatul francez si-a exprimat insa preocuparea ca initiativa guvernului are drept scop atragerea electoratului, inainte de alegerile prezidentiale si parlamentare programate in 2007.

Dezbaterea legata de preluarile ostile a fost declansata in aceasta vara de speculatiile conform carora grupul american PepsiCo ar putea depune o oferta pentru compania Danone.

Ministrul de Finante, Thierry Breton, a declarat ca sectoarele strategice care trebuie tratate cu atentie sunt biotehnologia si telecomunicatiile, ca si domenii traditionale, ca apararea si tehnologia spatiala. Oficialul nu a facut vreo referire la grupul Danone.

Mediafax