Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cele mai "verzi" companii din lume

Cele mai "verzi" companii din lume

Topul companiilor celor mai sustenabile ecologic, elaborat de SustainableBusiness.com, strange laolalta 20 de companii din cele mai diverse domenii de activitate, grupate pe categorii. Clasamentul a fost realizat in colaborare cu compania KLD Research & Analytics si a analizat, in total, 50 de firme cu puternice initiative "verzi" si cu o situatie financiara solida.

Companiile au fost nevoite sa indeplineasca mai multe criterii pentru a putea intra in clasament. In primul rand, a contat modul in care acestea fac afaceri si tehnologiile pe care le folosesc pentru a rezolva probleme ecologice sau sociale. De asemenea, a contat si modul in care firmele ii influenteaza pe ceilalti sa actioneze asemanator. Un alt criteriu a fost cel financiar: astfel, companiile trebuiau sa aiba actiuni mai scumpe de un dolar, sa-si comercializeze produsele si sa fie profitabile.

Companiile din top, pe categorii

Eficienta energetica/Energie regenerabila

Eficienta energetica a fost principalul subiect anul acesta, pentru ca ofera avantaje economice mari si ajuta la reducerea considerabila a emisiilor de gaze cu efect de sera prin simpla reducere a consumului energetic.

Companiile care au fost alese in cadrul acestei categorii sunt Comverge, Philips Electronics, Fuel Tech si Novozymes.

Comverge este o firma care vinde tehnologii de management al energiei, care pornesc sau opresc automat furnizarea atunci cand cererea depaseste oferta in grafice, ceea ce duce la economisiri enorme de energie.PHILIPS_1.jpg

Philips este lider pe piata iluminatului si se pregateste sa renunte la corpurile incandescente, ineficiente.

Tehnologia folosita de Fuel Tech ajuta la curatarea celor mai murdare centrale energetice care folosesc combustibil fosil.

Novozymes reduce consumul de energie si toxicitatea prin inlocuirea ingredientelor sintetice cu enzime biologice.

Resurse naturale: apa, paduri

In cadrul categoriei "Apa", SustainableBusiness.com a ales compania BWT Water Technology, care produce un nou tip de filtru de apa, pe baza de campuri magnetice, nu de chimicale. De cealalta parte, in industria lemnului, cei care au elaborat clasamentul au ales Precious Woods, care opereaza in padurile ecuatoriale din Congo si Brazilia.

Constructii ecologice

Toate noile proiecte ale Land Securities, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Marea Britanie, indeplinesc criteriile pentru constructii "verzi". Totodata, compania incearca sa implementeze sisteme de colectare si utilizare a apei de ploaie, foloseste numai lemn ecologic si le serveste angajatilor "mancare organica".

In aceasta categorie au mai fost inclusi si compania producatoare de covoare Interface, precum si producatorul de mobila Herman Miller.

Produse de consum

nike_1.jpgCanon este una dintre companiile care si-au stabilit tinte foarte ambitioase: sa reduca emisiile de CO2 la jumatate, pana in 2010. De asemenea, compania isi face produsele din ce in ca mai mici si mai usoare, pentru ca deseurile produse de acestea sa se reduca.

Si Nike s-a ambitionat sa demonstreze ca poate sa devina un producator ecologic, chiar daca productia companiei este externalizata.

Hrana naturala/Produse naturale

Grupul Danone, cel mai mare producator de lactate din lume, trece din ce in ce mai mult la produse organice si la agricultura ecologica. Anul trecut, compania a lansat Grameen Danone Foods, un joint venture facut impreuna cu banca pentru microfinantari Grameen Group, al carui scop este de a produce alimente de baza cu un inalt continut nutritiv, precum si sa furnizeze energie solara si biocombustibil comunitatilor sarace din Bangladesh.

Noua companie va oferi sute de slujbe comunitatilor care cresc vite si vand produsele rezultate din aceasta activitate si planuieste sa deschida 50 de puncte de lucru in India, in urmatorii 10 ani.

Selectate in aceasta categorie sunt si Whole Foods, cel mai mare retailer de mancare organica din lume, si Green Mountain Coffee Roasters, liderul pietei de cafea organica, firme care se afla in acest clasament inca de la prima sa editie.

Tot aici intra si lantul de restaurante Chipotle Mexican Grill, cu peste 600 de unitati, care face valuri in industria fast-food, servind carne care provine de la animale tinute in spatii deschise, nu in crescatorii, si google.jpg6.jpgincluzand in meniuri ingrediente organice.

Mentiune de onoare

Mentiunea de anul acesta merge catre Google, despre care SustainableBusiness.com spune ca a facut progrese mari in domeniu. Compania este cofondator al Climate Savers Computing Initiative, care doreste sa creasca eficienta energetica a computerelor la 90%, pana in 2010. De asemenea, Google a lansat prima faza a sistemului sau de energie solara, are cel mai mare program de transport al angajatilor din SUA si le ofera acestora ajutoare banesti sa cumpere masini-hibrid.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1432 ori