Voievodatele Romaniei: Intre haos si goana dupa putere

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 10:03
3246 citiri
Voievodatele Romaniei: Intre haos si goana dupa putere

In opinia analistilor, reorganizarea administrativa a Romaniei va crea o competitie intre judete in momentul in care se va alege capitala provinciei. "Va fi o competitie intre judete, pentru a se alege capitala provinciei, unde vor fi si banii. Reorganizarea asta poate sa fie un haos care sa ne impiedice sa absorbim mai multe fonduri UE", a declarat analistul financiar Daniel Daianu, pentru Bloombiz.ro. 

Cele 41 de judete ale Romaniei ar putea fi inlocuite cu 8 regiuni si o zona metropolitana Bucuresti-Ilfov. Iata ce cred specialistii contactati de Bloombiz.ro:

Valentin Ionescu, ex-ministru al Privatizarii (Guvernarea CDR)

"Nu exista nici un avantaj al acestei reorganizari teritoriale. Nu rezulta de nicaieri ca judetele mai sarace vor primi mai multe fonduri daca se vor uni cu un judet mai mare.

Alocarea de resurse se face potrivit acelorasi proceduri. Nu inseamna ca daca dai o marime extinsa unui judet automat el devine mai bogat.

Daca se uneste judetul Constanta cu judetul Tulcea, cine poate crede ca din insumarea lor va avea un avantaj? Economia ambelor judete este diferita, infrastructura este alta.

La ce serveste aceasta agregare?! Judetele mici nu beneficieaza de anumite fonduri nu pentru ca sunt ele mici ci totul tine de o organizare.

Botosaniul nu se va dezvolta mai accelerat daca s-ar uni cu Suceava sau Iasi pentru ca depinde de o sumedenie de factori: de resursa umana, cunostinte, potentialul industrial.

Silviu Prigoana, om de afaceri

"Reorganizarea teritoriala trebuia facuta de 5 ani. Dar n-am inteles de ce s-a taraganat problema. In primul rand, sunt judete foarte sarace, nu toate sunt la fel de dezvoltate.

Exista niste centre-pilot puternice in Romania: Bucuresti, Constanta, Timisoara, Iasi, Cluj, Brasov, si pe langa ele trebuie sa graviteze alte judete mai sarace din punct de vedere industrial si economic si sa se faca o distributie armonioasa a fondurilor pe principiul solidaritatii.

Nu e corect pentru cei care s-au nascut intr-un judet mai sarac sa nu beneficieze de infrastructura.

Investitiile se vor face pe euroregiuni. Cand unii au gandit acele 8 voievodate, regiuni sau judete, am fost atentionati din 2007 ca ele vor fi teritoriile administrative ale Romaniei.

Avantajul major este ca se face o distributie si va exista o gandire unitara pentru infrastructura. Totul se va discuta pe proiecte interjudetene. Proiectele macro nu pot fi gandite pe judet.

S-a ajuns la concluzia ca doar pe euroregiuni ne putem dezvolta din punct de vedere al infrastructurii, economiei si finantelor publice.

Dezavantaje economice vor fi pentru partidul de guvernamant pentru ca vor pierde o gramada de consilii judetene cu tot aparatul.

Ilie Serbanescu, analist economic

Daca se delega multa putere in teritoriu, atunci conteaza sa fie mai putine entitati pentru ca vom avea o coordonare mai buna si o gestiune mai serioasa.

Judetele mai sarace nu pot fi ajutate decat de o putere centrala foarte puternica.

In cazul nostru, care avem 41 de judete, e evident ca se intampla o risipa de resurse.

Dupa parerea mea, nici nu mai exista fonduri europene. Poate au existat la un moment dat, dar in timpul crizei au primit alte destinatii.

Dezavantaje exista. In primul rand, numai asta n-are de facut Romania in momentul de fata. Sunt niste cheltuieli imense.

Chiar daca pe termen lung vor exista economii din gestiune sau dintr-o mai mica birocratie, drumul pana acolo este lung, cu cheltuieli imense cu schimbari de localitati, de acte si documente.

Capacitatea actuala a administratiei din Romania de a face aceasta reimpartire este redusa.

Daniel Daianu, analist financiar

Aceasta reorganizare teritoriala priveste si absorbtia de fonduri UE. Principalele avantajele sunt reprezentate de o administrare mai buna a treburilor locale, o utilizare mai eficienta a resurselor publice, o mai buna buna administrare a fondurilor de infrastructura.

Adesea vedem lucrari de importanta regionala care necesita o buna colaborare.

Printr-o astfel de impartire putem avea o gestiune mai buna a resurselor publice.

Unul dintre dezavantajele reorganizarii teritoriale este indepartarea de cetatean.

Daca faci impartirea pe entitati substantial mai mari, vei concentra anumite decizii. Nu e simplu sa recladesti o administratie.

Nu ai o bagheta magica prin care in 3 luni de zile sa creezi 8 provincii. Ce faci cu personalul?!

Vom avea administratia centrala, provinciala si actuala administratie judeteana care nu se va mai numi asa. Va trebui clar sa elimini oameni din administratii.

Prin aceasta reorganizare ar trebui sa se renunte la mai mult de jumatate dintre oamenii care lucreaza in administratiile publice. Unii ar spune ca este o buna modalitate de a renunta la personalul bugetar.

Reorganizarea administrativa trebuie sa urmareasca alte tinte, nu diminuarea numarului de oameni din administratie.

Este un proces complex, cu efecte sociale, economice. Va fi o competitie intre judete, pentru a se alege capitala provinciei, unde vor fi si banii.

Reorganizarea asta poate sa fie un haos care sa ne impiedice sa absorbim mai multe fonduri UE. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#euroregiuni, #fonduri europene, #judete, #regionalizare, #reorganizare administrativa , #stiri Daniel Daianu