Rusanu l-ar vrea viceguvernator BNR pe Daniel Daianu

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 10:18
2276 citiri
Rusanu l-ar vrea viceguvernator BNR pe Daniel Daianu

In interiorul PNL exista opinii diferite privind propunerea pentru postul de viceguvernator BNR, vicepresedintele Dan Radu Rusanu declarand, pentru NewsIn, ca aceasta este Daniel Daianu, desi vicepresedintele Varujan Vosganian a afirmat ca partidul l-ar sustine pe actualul membru, Napoleon Pop.

"Propunerea PNL pentru postul de viceguvernator este Daniel Daianu", a declarat Rusanu, care a amintit de promisiunea publica facuta de liberali fostului europarlamentar, cand nu a mai fost sustinut pentru un mandat de europarlamentar.

Rusanu a explicat ca, potrivit algoritmului politic, liberalii au dreptul de a cere aceasta functie, punctand ca negocierile pe repartizarea posturilor din CA al BNR nu s-au finalizat.

"E clar ca avem un loc si jumatate, deci locul nostru e de viceguvernator", a comentat el.

De altfel, deputatul PNL a mai afirmat ca propunerea lui Daianu, sustinut pentru functia de viceguvernator, se va inainta direct Comisiilor de buget-finante din Parlament, care sunt chemate sa faca audieri si sa intocmeasca raport.

Pe de alta parte, vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a declarat joi, pentru NewsIn, ca PNL il va sustine, in continuare, pe Napoleon Pop pentru functia de viceguvernator al BNR.

"Conform algoritmului, avem dreptul la mai mult de un loc in Consiliul de Administratie, dar vrem un membru cu functie executiva. Il sustinem in continuare pe Napoleon Pop", a spus Vosganian.

Intrebat despre varianta Daniel Daianu, Vosganian a comentat ca in PNL "nu s-a discutat retragerea lui Napoleon Pop".

Insa Rusanu sustine ca Napoleon Pop ar fi fost mentinut ca membru, iar Daniel Daianu propus viceguvernator daca PNL ar fi primit doua locuri.

In situatia in care PNL primeste doar un singur loc, acesta va fi de viceguvernator, iar candidatul propunerea partidului este Daniel Daianu, a explicat Rusanu.

Astfel, neintelegerile pe marginea membrilor noului Consiliu de Administratie al BNR par sa fie atat in cadrul PNL, cat si intre PNL si PDL.

Potrivit negocierilor, algoritmul de impartire a posturilor ar fi PSD - 3, PDL - 3, PNL - 1, UDMR - 1.

Liderii grupurilor parlamentare, reuniti miercuri pentru a stabili functiile membrilor Consiliului de Administratie BNR, si-au suspendat negocierile deoarece PNL si PDL nu au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste functiile de viceguvernatori, au declarat pentru NewsIn surse participante.

Neintelegerea a plecat de la faptul ca democrat-liberalii doresc ambele functii de viceguvernator, iar liberalii ar fi solicitat o functie din cele doua de viceguvernator pentru singurul lor reprezentant in CA.

Asta pentru ca PNL ar avea dreptul, potrivit algoritmului parlamentar, la mai mult de un reprezentant, dar coeficientul este totusi prea mic pentru a obtine doi reprezentanti.

Din aceasta cauza, liberalii au solicitat o compensare pentru restul de mandat la care au dreptul, potrivit surselor citate.

Liderul deputatilor democrat-liberali, Mircea Toader, a afirmat joi ca PNL nu poate primi un post de viceguvernator sau de vicepresedinte al BNR, aceasta solicitare, spune el, fiind de competenta Consiliului de Administratie.

Grupul parlamentar al PNL acuza, prin intermediul unui comunicat de presa, blocarea negocierilor pentru noul CA al BNR, din cauza atitudinii PDL, care are un mandat imperativ.

"Nu suntem de acord cu viziunea eminamente politica a PDL, care doreste un numar de posturi in conducerea executiva a Bancii Nationale a Romaniei mai mare decat cel la care ii da dreptul ponderea sa politica parlamentara. Credem ca asupra acestei chestiuni este nevoie de un consens politic, nefiind potrivit ca intreaga conducere executiva a BNR sa fie desemnata de catre PDL si PSD pe criterii care tin de existenta actualei majoritati parlamentare. Grupul Parlamentar al PNL sustine candidatura domnului Mugur Isarescu pentru un nou mandat de Guvernator al BNR", declara Calin Popescu-Tariceanu, liderul grupului Parlamentar al PNL, citat de comunicat.

"Daca atitudinea PDL si PSD nu se va schimba, parlamentarii liberali nu vor lua parte la votul cu privire la adoptarea Hotararii de numire a noului Consiliu de Administratie al BNR", se arata in finalul comunicatului.

In actualul mandat, care expira in 10 octombrie, membrii CA ai BNR sunt: Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Florin Georgescu - prim-viceguvernator, Eugen Dijmarescu - viceguvernator, Cristian Popa - viceguvernator, Silviu Cerna, Maria Ene, Agnes Nagy, Napoleon Pop si Virgiliu Stoenescu.

Birourile reunite ale celor doua camere ale Parlamentului au dat Comisiilor de buget termen pana la inceputul lunii octombrie pentru a audia si a intocmi rapoartele nominalizatilor la CA al BNR. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#daianu, #pnl, #propunere, #viceguvernator , #stiri Daniel Daianu