Romania ramane in recesiune si in 2010

Duminica, 16 Mai 2010, ora 22:46
1429 citiri
Romania ramane in recesiune si in 2010

Programul de reducere a cheltuielilor negociat cu FMI poate fi un loz castigator pentru evitarea intrarii Romaniei in incapacitate de plata, desi este costisitor pentru anumite categorii sociale si va conduce la prelungirea recesiunii si in 2010, potrivit fostului ministru de Finante Daniel Daianu, potrivit Mediafax.

"In opinia mea, un asemenea program face ca Romania, cu probabilitate insemnata, sa ramana in recesiune si in 2010, pentru ca nu vad care sunt pistoanele. Consumul va fi afectat, investitiile vor fi afectate. E un program de austeritate", a declarat Daianu la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El crede ca Romania se afla in prezent in situatia de a alege intre diferite masuri de austeritate, care pot insemna costuri mari pentru anumite categorii sociale, dar un program de reducere a cheltuielilor, precum cel aprobat recent de Guvern, poate fi un "loz castigator" pentru evitarea intrarii statului in incapacitate de plata.

Intrebat care ar fi efectele daca Gvernul va fi pana la urma nevoit sa creasca taxele, Daianu a raspuns ca impactul ar fi in primul rand asupra inflatiei, iar cresterea acesteia ar obliga BNR sa practice o dobanda de politica monetara mai mare.

"De durere nu scapi. Orice am alege, de durere nu scapi. Romania nu are cum sa evite acest tip de durere care isi are originea in programul de austeritate", a spus Daianu, mentionand ca in situatia actuala ar fi preferabila, totusi, o reducere a costurilor.

El a explicat ca singura "forta motrice" care poate lucra impotriva prociclicitatii politicilor economice sunt fondurile europene. Potrivit fostului ministru de Finante, in comparatie cu Grecia, Romania are un avantaj foarte mare in flexibilitatea cursului de schimb, dar si la nivelul datoriei publice aflate inca la un nivel sustenabil, care "nu te striveste".

Daianu a aratat ca pericolul pentru Romania ar fi "sa se trezeasca intr-o zi cu streangul de gat" si sa nu mai poata sa imprumute bani de pe pietele externe.

"Fundamentele unei economii se gasesc acasa. Daca nu esti pregatit, te trezesti cu o cingatoare care poate sa te sufoce", a spus Daianu referitor la adoptarea euro de catre Romania.

El a punctat ca Romania se afla in momentul de fata intr-o situatie inedita, respectiv traversarea unor reforme care erau caracteristice tranzitiei si nu unei perioade cand Romania este membru al Uniunii Europene. "Cei mai multi au crezut ca intrarea in UE este un elixir.

Revizitam situatii care erau in primii ani de tranzitie. Romania este o tara slab dezvoltata. Regulile de functionare ale Uniunii Europene nu ne avantajeaza. Traim o criza a capitalismului care ne-a prins pe picior gresit, pentru ca aveam nevoie de o perioada de liniste pentru a ne corecta", a conchis Daianu.

Romania are in derulare un program de imprumuturi externe in valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD, conditionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizata in principal reducerea deficitului bugetar. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#romania, #recesiune, #daniel daianu, #program, #masuri, #fmi , #stiri Daniel Daianu