Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul European cere garantarea asigurarilor pentru toate tarile UE

Parlamentul European cere garantarea asigurarilor pentru toate tarile UE

Parlamentul European a votat un raport prin care cere acordul Comisiei Europene pentru aprobarea unor norme de garantare a asigur?rilor ?i reducerea discrepan?elor intre ??rile UE privind limita de garantare a depozitelor, dar ?i publicarea salariilor pentru conducerea institu?iilor financiare. Raportul, elaborat de doi europarlamentari, printre care si Daniel Daianu, specifica aprobarea unui plafon de garantare a asigurarilor prin "promovarea unor norme similare (celor de garantare a depozitelor, n.r.) cu privire la garantiile din sectorul asigurarilor, recunoscand natura diferita a sectorului de asigurari si servicii bancare", in actualul context financiar international.


Raportul nu specifica o suma-limita pana la care asigurarile ar putea fi garantate, insa, in prezent, asigurarile nu sunt garantate in niciuna din tarile UE.


"O astfel de norma este necesara daca ne-am confrunta cu falimente ale grupurilor mari de asigurari, ce ar afecta foarte multe tari", a spus, pentru NewsIn, Daniel Daianu.


De asemenea, noul act normativ ar putea modifica limita maxima de garantare a depozitelor, astfel incat tarile Uniunii Europene sa le garanteze in aceeasi masura.


Mecanismele de prevenire, gestionare si solutionare a crizelor din UE, ar trebui sa asigure "un nivel suficient de coordonare a normelor UE privind garantarea depozitelor pentru a garanta conditii egale de concurenta pentru institutiile financiare", se precizeaza in raport.


"Exista anumite riscuri la care suntem expusi, iar noul regulament nu numai ca ar proteja depozitele cetatenilor din fiecare tara, ci ar trebui si sa asigure ca nu vor mai fi diferente intre limitele de garantare, astfel incat unele tari sa fie avantajate", a declarat, pentru NewsIn, Daianu.


In Romania, depozitele vor fi garantate in limita a 50.000 euro


Ministrii europeni de finante au ajuns saptamana aceasta la un acord referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru tarile Uniunii privind depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 la 50.000 de euro, in cazul in care bancile dau faliment.


Pana in prezent, in Romania, depozitele populatiei erau garantate pana la limita de 20.000 de euro, insa, in urma noilor reguli impuse de UE, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pregateste un act normativ prin care depozitele bancare vor fi garantate in limita a 50.000 de euro, a anuntat miercuri premierul Calin Popescu Tariceanu.


Spania garanta pana acum depozite pana la 20.000 de euro, in timp ce Portugalia aprobase o limita de 25.000 de euro pentru garantarea depozitelor.


Cu toate acestea, mai multe tari au majorat deja nivelul de garantare a depozitelor peste pragul impus de UE.  


Astfel in Franta, fiecare deponent are garantate economiile pana la 70.000 de euro, pentru depozite si pentru titluri, iar Italia garanteaza depozitele pana la 103.291 euro. Marea Britanie a urcat de la 35.000 de la 50.000 de lire sterline (64.700 euro) plafonul pentru depozitele garantate, iar Suedia a anuntat ca va dubla plafonul minim la garantiile pentru economiile bancare, pana la 500.000 de coroane (51.110 euro).


Mai multe tari europene, printre care Irlanda, Germania si Austria, au decis recent sa garanteze in intregime depozitele bancare ale populatiei.


Directorii institutiilor financiare ar putea fi obligati sa isi faca publice salariile si primele


Daca noul regulament va fi aprobat, institutiile financiare ar putea fi obligate sa faca publice salariile si primele, in special pachetele salariale si de compensare ale directorilor.


De asemenea, declaratiile financiare ale membrilor din conducerea insitutiilor financiare ar trebui sa contina inclusiv tranzactiile in care au fost implicati respectivele persoane.


Raportul precizeaza si modificarea terminologiei folosite de agentiile de rating, care "sa clarifice diferentele dintre produsele financiare complexe, in special in ceea ce priveste volatilitatea, complexitatea si vulnerabilitatea la presiunea pietei. Totodata, institutiile financiare nu vor putea sa mentina in afara bilantului portofolii importante de vehicule de investitii cu destinatii speciale".


Datele confidentiale, trimise catre Banca Centrala Europeana


Propunerea votata de Parlamentul European specifica si creearea unei baze de date la nivel european, dar si a unor scenarii diferite si politici aferente pentru a asigura stabilitatea financiara in diferite situatii.


"Tensiunile si crizele nu pot fi evitate in totalitate, dar putem limita pierderile pe care acestea le cauzeaza. Avem nevoie de raspunsuri complete pentru crize si de o coordonare eficienta intre UE, SUA si celelalte centre financiare importante, mai ales in perioade dificile",  a spus Daianu, in cadrul dezbaterii parlamentare.


De asemenea, autoritatile de supraveghere si bancile centrale ar putea fi obligate sa trimita catre Banca Centrala Europeana  date cu caracter confidential ale insititutiilor financiare.


"BCE ar putea fi avizata sa ceara informatii cu caracter confidential bancilor centrale din diferite state pentru a putea gestiona diferite situatii in cazul in care discutam de posibilitatea unui risc sistemic. O astfel de norma era necesara, luand in calcul faptul ca distributia informatiei este destul de precara la nivelul UE", a declarat Daianu, pentru NewsIn.


Pana la 30 noiembrie, Comisia Europeana trebuie sa prezinte PE o propunere legislativa pentru reglementarea raportului de catre parlament, a mai spus Daianu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1614 ori