Investitii: Boc spune una, Finantele il contrazic

Vineri, 28 August 2009, ora 11:16
1391 citiri
Investitii: Boc spune una, Finantele il contrazic

Premierul Emil Boc anuntase ca pana la sfarsitul lunii iulie, au fost cheltuiti pe investitii 4 miliarde de euro, suma ce reprezinta 45% din nivelul pe care Guvernul si-l doreste pentru acest an, dar potrivit datelor furnizate joi de catre Ministerul Finantelor, nivelul cheltuielilor de capital in primele sapte luni a fost de 10,4 miliarde lei, adica aproximativ 2,47 miliarde euro.

Specialistii explica diferit situatia.

Fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu crede ca problema sta in modul in care au fost definite investitiile.

"Este posibil ca aceste investitii sa se regaseasca la alte capitole bugetare. Eu as intreba cum sunt definite aceste investitii. De exemplu, un stilou cumparat de primar nu e o investitie, ci mai degraba o achizitie. Trebuie vazut cum sunt definite aceste investitii", spune profesorul Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, citat de Cotidianul.

"Este foarte regretabil ca nu au cheltuit mult mai mult pe investitii. Aritmetic e corect spus ca nivelul investitiilor in total a scazut", afirma consultantul Bogdan Baltazar, pentru Cotidianul.

Pe langa diferenta de cheltuieli inregistrata la capitolul investitii, Guvernul are probleme si in sectorul bugetar.

Cheltuielile cu personalul bugetar au crescut cu 11,8% fata de perioada corespunzatoare din anul trecut, ajungand la nivelul de 29,3 miliarde lei.

Potrivit lui Daianu, aceasta s-a intamplat deoarece Guvernul nu a anulat inca anumite legi referitoare la salarizare, insa au fost infiintate doi noi ministere (Turismul fiind unul dintre acestea).

Datele Finantelor confirma degradarea economiei in perioada mentionata. Veniturile totale s-au redus cu 6,9%, la 92,2 miliarde lei, deficitul bugetar s-a adancit la 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB), insumand 17,58 miliarde lei (4,16 miliarde euro), peste cifra anuntata de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care anunta ca deficitul bugetar reprezenta dupa primele sapte luni 3% din PIB, scrie Cotidianul.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#boc, #finante, #investitii , #stiri Daniel Daianu