Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Integrarea Romaniei face bine la PIB

Integrarea Romaniei face bine la PIB

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE) reprezinta, pe termen lung, un pilon de sustinere a dezvoltarii economice, desi pe termen scurt deficitele bugetare ar putea fi in crestere si presiunile inflationiste mai numeroase, afirma analistii economici. La fel ca si in cazul tarilor care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana, impactul asupra economiei romanesti ar putea fi unul pozitiv in ceea ce priveste exporturile, investitiile straine directe si cresterea economica. Pe de alta parte, inflatia a consemnat, in aceste tari, o usoara crestere din cauza ajustarii unor preturi, sunt de parere analistii economici.

In cazul Romaniei, la efectele negative s-ar putea adauga cresterea deficitului bugetar ca urmare a platilor reprezentand contributia la bugetul Uniunii Europene si cofinantarea unor proiecte.

O interpretare apropiata are si Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, care anticipeaza ca ritmul de crestere a PIB se va mentine alert si dupa aderearea Romaniei la UE, de 5-5,6% in 2007, evolutie a indicatorului ce va fi insotita de majorarea deficitului bugetar.

Auspiciile economice sunt, in ansamblu, bune. Cresterea economica va continua. Pe de alta parte, trebuie sa ne asteptam la o crestere a deficitului bugetar anul viitor. Intelept ar fi sa nu se depaseasca insa nivelul de 2% din PIB. Surplusul necesar pentru plata contributiei Romaniei si pentru cofinantarea proiectelor ar trebui asigurat printr-o colectare mai buna a taxelor si impozitelor.

Aderarea la UE are un efect pe termen lung, si cred ca cel mai important este acela ca va duce la un potential mai mare de crestere pentru Romania. Pe termen scurt, avantajele sunt derivate din investitii directe, libera circulatiei a bunurilor si, intr-o mai mica masura, libera circulatie a fortei de munca.

O alta consecinta benefica va fi monitorizarea suplimentara a Romaniei. Va exista un mecanism de supraveghere suplimentar, dar si de control, o garantie cred eu impotriva abuzurilor, in special in ceea ce priveste politica de concurenta anti-trust si modul de utilizare a fondurilor structurale.

Liberalizarea schimburilor comerciale si a contului de capital au inceput din anul 1995 si, respectiv, 2001, iar investitiile straine au crescut in ultimii trei ani, in asteptarea integrarii.

Dupa 1 ianuarie nu se va intampla nimic deosebit, ci doar va fi confirmata existenta acestei plase de siguranta institutionala care este UE pentru Romania, si poate vom scapa de complexul de inferiorioritate.

Un avantaj important, si de durata, al integrarii este ca Romania nu se va mai afla in situatia doar de a primi si aplica acquis-ul.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 845 ori