Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

IHT: ''Romania cere egalitate''

IHT: ''Romania cere egalitate''

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat International Herald Tribune, ca, in cazul in care unele tari din UE vor ingradi accesul romanilor pe piata de munca, Romania va aplica masuri similare pentru cetatenii tarilor respective.In interviul acordat International Herald Tribune, Basescu a spus ca problema restrictiilor impuse romanilor ar trebui rezolvata prin negocieri bilaterale. "Dar, daca exista tari care aleg sa aplice acest sistem, in mod evident, Romania va aplica masuri similare cetatenilor din acele tari. N-ar trebui sa se bazeze nimeni pe timiditatea noastra", a avertizat Basescu, potrivit IHT.

"Romania cere egalitate", se intituleaza articolul publicat marti in editia electronica a cotidianului International Herald Tribune, care are ca tema polemica actuala din Europa - si in special din Marea Britanie - legata de eventuala impunere a unor restrictii pe piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, dupa aderarea celor doua tari la UE. Articolul urmareste ecourile pe care aceste discutiile le au in Romania si in acest context insereaza declaratii pe aceasta tema ale presedintelui Traian Basescu, facute in cursul unui interviu acordat ziaristului Nicholas Wood de la International Herald Tribune.

"Presedintele Traian Basescu, intervenind in dezbaterea europeana referitoare la imigratie, a minimalizat temerile legate de un aflux masiv de imigranti in cautare de locuri de munca atunci cand tara sa si Bulgaria se vor alatura UE, anul viitor, si a amenintat cu contramasuri, daca vor fi impuse restrictii dure", scrie ziaristul.

In conditiile in care Marea Britanie si alte tari iau in considerare impunerea unor restrictii pentru romani si bulgari mult mai severe decat cele impuse in 2004, cand UE a primit zece noi membri, subiectul a devenit deosebit de sensibil, atat aici, cat si in intreaga Europa, explica ziaristul.

Romania, cu o populatie de 22 de milioane de persoane, va fi cel mai sarac membru UE dupa aderare. Insa nu se asteapta sa fie tratata ca un "cetatean de mana a doua", dupa cum a declarat Basescu intr-un interviu, scrie International Herald Tribune.

"Nu cred ca statele UE ar trebui sa fie ingrijorate in legatura cu un aflux de noi imigranti", a spus Basescu intr-un interviu acordat la Palatul Cotroceni, unde, noteaza International Herald Tribune, presedintele, "bronzat dupa recentul concediu pe litoralul Marii Negre, arata relaxat". Basescu a spus ca temerile europene in legatura cu amenintarea reprezentata de imigranti sunt nefondate si a adus in sprijinul acestei afirmatii argumentul relativei forte a economiei romanesti, potrivit IHT.

"Cresterea salariilor in companiile private a explodat, iar Romania se confrunta, la randul ei, cu un deficit de forta de munca, mai ales in domeniul constructiilor", a spus Basescu. "Credem ca piata romaneasca va ramane un stimul, asa incat migratia nu va fi o problema", a adaugat Presedintele. In plus, a notat acesta, intr-un avertisment discret adresat liderilor europeni - comenteaza autorul articolului - "mobilitatea fortei de munca face parte din insasi ideea aderarii la Uniunea Europeana".

Insa cu salariile din Europa Occidentala, care sunt mult mai mari decat in Romania, putini analisti europeni cred ca actuala crestere economica a tarii va impiedica muncitorii sa-si caute locuri de munca, legal sau ilegal, in alta parte in UE, subliniaza IHT, care mentioneaza ca venitul anual pe cap de locuitor in Romania este de 21.000 de RON, adica 7.700 de dolari.

"Vor veni aici oricum", spune Paul Hofheinz, director al Consiliului Lisabona, un grup de studii politice de la Bruxelles. Provocarea, spune analistul, citat de IHT, va fi incercarea de a stavili afluxul de imigranti. "Daca vor incerca sa il blocheze impunand restrictii", opineaza expertul, "s-ar crea cu adevarat o mare piata pentru munca la negru".

Totusi, Basescu a insistat ca dezbaterea referitoare la migratia in statele europene este "generata de interese politice si nu de realitatea din Romania", precizeaza IHT.

Tensiunile in legatura cu noul aflux de imigranti au crescut pe masura ce se apropie raportul Comisiei Europene din 27 septembrie - potrivit IHT - , care va determina daca Romania si Bulgaria se pot alatura UE, dupa cum era prevazut, in ianuarie, noteaza cotidianul.

Toti cei 25 de membri ai UE au dreptul de a impune restrictii muncitorilor din noile state membre pe o perioada de sapte ani, reaminteste IHT. In 2004, 12 membri UE au impus restrictii pentru muncitorii din opt state est-europene care au aderat in acel an; numai Marea Britanie, Irlanda si Suedia si-au deschis total pietele de munca. Si de aceasta data, majoritatea statelor UE vor impune probabil reguli similare pentru Romania si Bulgaria, scrie IHT.

Publicatia aminteste ca ingrijorarea este acuta mai ales in Marea Britanie, unde imigratia din estul Europei a depasit asteptarile, generand presiuni asupra guvernului condus de Tony Blair. Saptamana trecuta, ministrul britanic al comertului a declarat ca Londra intentioneaza sa limiteze numarul imigrantilor atat din Romania, cat si din Bulgaria - o tara mai mica, numarand opt milioane de locuitori.

Notand ca Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 6 la suta in ultimii sase ani, Basescu a spus ca tara sa are "probabil una dintre cele mai ample dinamici economice din Europa" si nu ar trebui sa fie amplasata intr-o categorie separata fata de celelalte state membre UE, relateaza IHT. "Suntem tara care a atras in ultimii ani cel mai mare volum de investitii straine din sud-estul Europei", a argumentat presedintele

Cotidianul noteaza ca acoperirea mediatica intensa din Romania in legatura cu dezbatertea din Europa a alimentat temerile ca tarile mai bogate vor inchide usa pentru cetatenii romani. Publicatia il citeaza pe fostul ministru de finante Daniel Daianu, care afirma ca "intensitatea polemicilor britanice a surprins opinia publica romana". Daianu a adaugat ca avertismentul lui Basescu in legatura cu masurile de retorsiune vin din partea unui "politician experimentat" care incearca sa "fie perceput ca o persoana care reprezinta interesele Romaniei".

Bloombiz

si

Agentia NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1030 ori