Daianu: socurile externe ar putea cauza scaderea economiei

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 20:59
2706 citiri
Daianu: socurile externe ar putea cauza scaderea economiei

Economistul Daniel Daianu, fost mininstru de Finante, a declarat pentru NewsIn ca Romania ar putea inregistra o scadere economica in acest an, precum cea din scenariul de stres al FMI, in conditiile unor socuri care depind mai degraba de contextul international.

FMI ia in calcul in raportul de tara o scadere a PIB de 0,5% in acest an, intr-un scenariu de stres, care ar presupune o reducere a fluxurilor de capital si a exporturilor nete, ceea ce ar genera o rata de crestere mai mica. Toate aceste conditii cumulate ar duce la un deficit de finantare a balantei de plati.

"Contextul international, socurile externe ar face ca economia romaneasca sa alunece din nou in zona negativa. Pentru a interpreta riscul unui asemenea scenariu, trebuie sa ne gandim care va fi scenariul economiei romanesti: consumul in continuare va fi redus, nu vom avea o dinamica a consumului care sa antreneze economia si este firesc.

Consumul va ramane reprimat. Poate in ultima parte a anului sa se intample ceva, insa nu prea are din ce", a mentionat Daianu.

Fostul ministru al Finantelor sustine ca in perioade de incertitudini este firesc sa se lucreze cu scenarii.

"Economia, ca organism viu, tine foarte mult de incredere: increderea consumatorilor de a cumpara si increderea oamenilor de afaceri de a face investitii. De fiecare data, saptamanal, sunt luati in calcul indicatori privind increderea. Acestia sunt monitorizati in economiile mari, dar si increderea oamenilor de afaceri, a firmelor mari.

Suntem intr-o perioada inca de mare incertitudine, de aceea este firesc sa se lucreze cu scenarii", a spus Daianu. Raportul FMI ia in calcul doua senarii privind evolutia economiei romanesti: un scenariu de baza si unul de stres. In scenariul de baza, economia Romaniei ar urma sa creasca cu 1,5% in 2011.

Economistul Daniel Daianu sustine ca se poate trece foarte usor in zona negativa, in conditiile unor astfel de socuri, avand in vedere ca revenirea economiei romanesti este "firava" in acest an.

"Noi vorbim de o crestere economica de 1,5% in 2011, maximum 2%", a spus Daianu.

"Exportulul direct, care a mers bine in 2010, depinde de ceea se intampla in Europa, cu care avem cele mai multe schimburi comerciale", a mai spus fostul ministru de Finante.

El a mentionat ca socurile ar putea avea loc in functie de ceea ce se intampla cu sistemul bancar, cu economia europeana, ca urmare a dinamicii preturilor la produsele de baza, la titei, de ceea ce se intampla cu increderea, in general.

"Daca situatia din tarile arabe si din Nordul Africii va ramane foarte tensionata, iar cotatiile la produsul de baza, la titei, vor ramane ridicate, daca si Banca Centrala Europeana (BCE) va ridica dobanda s-ar putea sa asistam la o inghetare partiala a pietelor si se va complica si pentru Romania accesul la pietele financiare pentru ca noi nu mai putem sa depindem de FMI si de Comisia Europeana.

Din 2012 ar trebui sa ne mutam cu finantarea deficitului bugetar pe pietele financiare", a mai spus Daianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#daiana, #crestere economie, #scadere economie , #stiri Daniel Daianu