Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daianu: Romania va fi sanctionata de CE pentru deficit excesiv

Daianu: Romania va fi sanctionata de CE pentru deficit excesiv

Comisia Europeana va declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei si a altor 8 state din Uniunea Europeana, a declarat europarlamentarul Daniel Daianu, dupa ce Romania a inregistrat in 2008 un deficit bugetar de aproximativ 5,2% din PIB.

"CE o sa declanseze procedura de deficit excesiv zilele urmatoare, insa atat impotriva Romaniei, cat si a altor aproximativ opt state din UE, cum ar fi Spania, Portugalia, Ungaria sau tarile Baltice", a spus Daianu.

El a adaugat ca, in conditiile in care media deficitului public la nivelul Uniunii Europene a depasit 4,4% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, "o astfel de procedura este judecata diferit in conditii de criza economica".

"De altfel, si Pactul de Stabilitate si Crestere al UE prevede clar ca, in anumite conditii, este permisa depasirea unui nivel de 3% din PIB a deficitului public", a mai spus europarlamentarul.

Surse din Ministerul Finantelor au spus insa ca, pana acum, nu au primit nicio instiintare din partea CE cu privire la declansarea unei astfel de proceduri.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat la finalul lunii trecute ca in 2008 a fost inregistrat unul din cele mai mari deficite bugetare de dupa 1989, in conditiile in care au existat 6-7 ani de crestere economica continua, si ca Romania este in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv.

"Depasirea plafonului de 3% din PIB peste deficitul bugetar admis conform Pactului de crestere si stabilitate pune Romania in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv", a spus Pogea.

Ministrul finantelor a mentionat ca in perioada imediat urmatoare tarile care au inregistrat deficit excesiv vor fi supuse unui tratament special, in care "daca se demonstreaza ca deficitele execesive se datoreaza efectelor crizei economice categoric ca va fi o oarecare ingaduita".

Insa ministrul finantelor a adaugat ca "din punctul meu de vedere, deficitul inregistrat anul trecut nu a avut neaparat treaba cu criza financiara internationala".Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1410 ori