Daianu: Romania ar avea crestere economica de numai 1% in 2012, in cazul unei recesiuni in Europa

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 13:13
1489 citiri
Daianu: Romania ar avea crestere economica de numai 1% in 2012, in cazul unei recesiuni in Europa

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu a declarat ca, daca s-ar produce o recesiune in Europa, atunci economia Romaniei ar inregistra o crestere de 1% in 2012 si de 2,5% daca nu s-ar produce un eveniment deosebit. 

"Daca nu se intampla un eveniment extrem in economia europeana eu cred ca am putea avea o rata de crestere economica de 2,5% in anul ce vine.

Sunt mai pesimist decat FMI. Daca s-ar produce o recesiune in Europa, eu cred ca probabil ne-am indrepta catre o crestere de 1% in 2012.

Decuplarea nu este posibila, nu avem cum. Deficitul de 3,5% ar fi pus in discutie pentru 2012 si eu cred ca ar trebui sa incercam sa renegociem, daca putem, deficitul cu finantatorii externi.

Ne va fi foarte greu daca vom avea o scadere a cresterii de la 3,5% la 1%.

Aceasta ar duce la incasari diminuate cu 0,8% la 1% din PIB", a spus Daianu, citat de NewsIn.

El a declarat ca Romania depinde foarte mult de ce se intampla in zona euro si in Uniunea Europeana.

"Exporturile pot din ce in ce mai putin sa traga pentru ca acordurile se strica. Consumul nu poate fi revigorat. Exista si o corectie fiscala care este puternica si nu s-a terminat.

Singura posibilitate este absorbtia fondurilor UE... Ne va fi greu sa ajungem la 3,5% in 2012 in conditiile care se profileaza pe plan international", a spus Daianu.

Acesta a subliniat ca Romania este avantajata de faptul ca nu se afla in zona euro.

"Nu suntem in zona euro. Eu consider ca a nu fi in zona euro in acest moment este un atu, spre deosebire de altii care cred ca ar fi raiul de pe pamant. Daca nu esti pregatit, mori cu euro in brate", a mai spus Daianu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica criza, #criza europa romania, #daniel daianu , #stiri Daniel Daianu