Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daianu: Ratele de crestere economica de 6-7-8% au fost umflate

Daianu: Ratele de crestere economica de 6-7-8% au fost umflate

Criza economica a reliefat slabiciuni majore ale economiei autohtone, care erau oglindite de deficite bugetare structurale mari, afirma fostul ministru de Finante Daniel Daianu.

El sustine ca s-au comis erori flagrante de politica economica, una dintre ele fiind supraestimarea potentialului de crestere durabila a economiei, informeaza Ziarul Financiar.

Potrivit lui Daianu, a fost suprasolicitata credinta in rate de marire a PIB-ului de peste 6-7% anual ca mijloc de accelerare a convergentei.

"Nu s-a inteles ca starea pozitiva a balantei in sistemul asigurarilor sociale, in ani cu crestere a PIB-ului de peste 7%, este inselatoare/temporara; ca nu este deci normal sa legi pensii de salarii in mod mecanic (printr-un coeficient anume - 45%).

Nu mai amintesc de orientarea masiva de cheltuieli bugetare catre salarii si umflarea personalului din sectorul public", a declarat Daniel Daianu.

Fostul ministru de Finante mai spune ca handicapul Romaniei, ca si al altor economii emergente, care au deficite de cont curent importante, este ca moneda proprie nu este una de rezerva internationala.

"In Romania avand si dobanzi ridicate pe piata interna serviciul datoriei publice lesne poate scapa de sub control", spune Daianu.

Potrivit acestuia, o regula de baza pentru ca asa ceva sa nu se intample este ca ritmul de crestere a datoriei publice sa nu depaseasca pe cel de crestere a economiei.

El considera ca Romania trebuie sa economiseasca mai mult si sa investeasca mai mult in sectoare cu valoare adaugata inalta, "sa evitam supraaprecierea excesiva a leului".

"Trebuie sa capatam obsesia luptei pentru productivitate superioara. Trebuie sa se inteleaga ca rate de crestere de 6-7-8%, precum in anii trecuti, au fost in larga masura "umflate", ca plapuma ne este limitata sever acum, ca mediul international este altul (mai rau)", a afirmar Daniel Daianu.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1197 ori
Citeste mai multe desprecrestere daianu datorie deficit econoica