Daianu: Ratele de crestere economica de 6-7-8% au fost umflate

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 09:18
1472 citiri
Daianu: Ratele de crestere economica de 6-7-8% au fost umflate

Criza economica a reliefat slabiciuni majore ale economiei autohtone, care erau oglindite de deficite bugetare structurale mari, afirma fostul ministru de Finante Daniel Daianu.

El sustine ca s-au comis erori flagrante de politica economica, una dintre ele fiind supraestimarea potentialului de crestere durabila a economiei, informeaza Ziarul Financiar.

Potrivit lui Daianu, a fost suprasolicitata credinta in rate de marire a PIB-ului de peste 6-7% anual ca mijloc de accelerare a convergentei.

"Nu s-a inteles ca starea pozitiva a balantei in sistemul asigurarilor sociale, in ani cu crestere a PIB-ului de peste 7%, este inselatoare/temporara; ca nu este deci normal sa legi pensii de salarii in mod mecanic (printr-un coeficient anume - 45%).

Nu mai amintesc de orientarea masiva de cheltuieli bugetare catre salarii si umflarea personalului din sectorul public", a declarat Daniel Daianu.

Fostul ministru de Finante mai spune ca handicapul Romaniei, ca si al altor economii emergente, care au deficite de cont curent importante, este ca moneda proprie nu este una de rezerva internationala.

"In Romania avand si dobanzi ridicate pe piata interna serviciul datoriei publice lesne poate scapa de sub control", spune Daianu.

Potrivit acestuia, o regula de baza pentru ca asa ceva sa nu se intample este ca ritmul de crestere a datoriei publice sa nu depaseasca pe cel de crestere a economiei.

El considera ca Romania trebuie sa economiseasca mai mult si sa investeasca mai mult in sectoare cu valoare adaugata inalta, "sa evitam supraaprecierea excesiva a leului".

"Trebuie sa capatam obsesia luptei pentru productivitate superioara. Trebuie sa se inteleaga ca rate de crestere de 6-7-8%, precum in anii trecuti, au fost in larga masura "umflate", ca plapuma ne este limitata sever acum, ca mediul international este altul (mai rau)", a afirmar Daniel Daianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#crestere, #daianu, #datorie, #deficit, #econoica , #stiri Daniel Daianu