Daianu: Nu putem porni motoarele economiei, pana nu atingem fundul sacului

Sambata, 16 Mai 2009, ora 16:26
1813 citiri
Daianu: Nu putem porni motoarele economiei, pana nu atingem fundul sacului

Dupa cativa ani in care economia "a duduit", tara noastra se confrunta cu scaderea nivelului de trai. Optimistii sustin ca revenirea va incepe chiar de la jumatatea acestui an. Romania a intrat, oficial, in recesiune.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, ieri, ca produsul intern brut (PIB) a scazut, in primul trimestru al acestui an, cu 6,4% fata de trimestrul I din 2008. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, economia noastra s-a contractat cu 2,6%.

Autoritatile sunt optimiste

Premierul Emil Boc a declarat, referitor la anuntul privind intrarea in recesiune, ca vede "partea plina a paharului".

"Era de asteptat sa avem o scadere economica in primul trimestru. Ceea ce este imbucurator este ca, incepand cu lunile martie si aprilie, se intrevad semne de redresare economica ce imi dau speranta ca ceea ce facem este bine, ca intr-un interval nu foarte lung vom depasi criza economica", a spus primul-ministru, in cadrul unei vizite la Cluj.

La randul sau, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, spune, citat de Reuters, ca rezultatele economice slabe nu vor avea un impact negativ asupra leului. Analistul financiar Bogdan Baltazar se inscrie in tabara celor care prognozeaza o revenire rapida.

"Estimarea mea este ca e posibil inca din trimestrul trei sa inregistram o usoara crestere in raport cu trimestrul doi", ne-a spus el. Profesorul de economie Daniel Daianu a precizat, pentru EVZ, ca nu imbratiseaza teza ca vom asista la o relansare in a doua jumatate a anului.

El este de parere ca "evolutia economiei romanesti depinde de ceea ce se intampla in Europa. Trebuie sa asistam la atingerea fundului, dupa care, incet-incet, sa pornim motoarele revenirii".

Iar relansarea poate fi intr-un ritm alert, dar ar putea semana si cu o stagnare. "In Europa, nu s-a terminat curatarea bilanturilor bancilor, ca in SUA. Astfel, nu vom avea o pornire cu turatii convenabile a creditului", adauga fostul europarlamentar.

#criza, # europa, # daianu, # economie , #stiri Daniel Daianu