Daianu isi continua activitatea in ASF pe un post de consilier

Sambata, 19 Iulie 2014, ora 12:50
3996 citiri
Daianu isi continua activitatea in ASF pe un post de consilier
Foto: paginaeuropeana.ro

Fostul prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Daniel Daianu, isi continua activitatea in cadrul insitutiei in calitate de consilier, post pe care il va ocupa pana la 30 septembrie in vederea continuarii unor proiecte pe care le-a initiat inainte de incetarea mandatului.

"Mandatul de prim-vicepresedinte al domnului Daniel Daianu a incetat la data la care a fost aprobat de catre Parlament ca membru neexecutiv in viitorul Consiliu de Administatie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Intrucat domnul Daianu a initiat o serie de proiecte in calitate de prim-vicepresedinte, atat interne cat si externe, pe care trebuie sa le continue si pentru ca ASF nu are alte resurse, a fost incadrat la ASF, in baza unui contract temporar, pana la 30 septembrie, in calitate de consilier (si cu salariu de consilier)", se arata intr-un raspuns al ASF remis la solicitarea MEDIAFAX.

Daianua a fost prim-vicepresedinte ASF in perioada aprilie 2013-iunie 2014.

El a fost votat de Parlament in data de 16 iunie, pentru un mandat de 5 ani, in functia de membru neexecutiv in Consiliul de Administratie al BNR.

Mandatul noului Consiliu de Administratie al BNR va incepe la 1 octombrie.

In locul lui Daianu, Parlamentul l-a votat pe Marian Sarbu, in data de 16 iunie, in functia de prim-vicepresedinte al ASF. Anterior, el a fost membru neexecutiv in Consiliul ASF.

Ulterior, in data de 2 iulie, la sesizarea Partidului Democat Liberal (PDL), judecatorii Curtii Constitutionale (CC) au hotarat ca numirea lui Sarbu in functia de prim-vicepresedinte al ASF este neconstitutionala.

In motivarea instantei se arata Sarbu nu are o experienta profesionala specifica aceastei functii.

"Marian Sarbu nu are o experienta profesionala specifica in materie de minim noua ani. Curtea constata ca acesta nu intruneste conditia prevazuta de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2012 pentru numirea in functia de prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara. Prin urmare, Hotararea Parlamentului nr.26/2014 este nelegala in ceea ce priveste aceasta numire", se arata in motivarea CC.

Porivit ASF, CC a constatat neconstitutionalitatea numirii lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte al ASF, dar nu a dispus incetarea mandatului si nici intreruperea raporturilor de munca cu ASF.

"In consecinta, Parlamentul sau domnul Sarbu sunt cei care hotarasc, in baza deciziei Curtii Constitutionale si a motivatiei publicate in Monitorul Oficial, asupra incetarii raporturilor de munca cu ASF", se mai arata in raspunsul ASF.

Autoritatea si-a inceput activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Curs valutar

1 EUR = 4.9728 RON

0.0017

1 USD = 4.4760 RON

-0.0039
  1. Celebrul Nouriel Roubini surprinde din nou lumea: Anunț neașteptat privind criza de la sfârșitul lui 2024
  2. Umbrărescu a pus sute de muncitori să lucreze non-stop pentru a urgenta Autostrada Ford. Când se va circula pe Drumul Expres Craiova-Pitești
  3. S-au schimbat preferințele celor care cumpără apartamente, odată cu creșterea prețurilor. Cele trei categorii de cumpărători
  4. Noua lege a pensiilor. Principalele modificari privind limita de varsta, stagiul de cotizare pentru femei si barbati
  5. O țară puternică din Europa cu peste 800.000 de români lovită de criză: Dezastrul nemaivăzut de 87 de ani
  6. De ce va duce e-TVA în faliment mai multe firme decât e-Factura. Problemele grave ale bonurilor fiscale pentru achiziții sub 100 de euro
  7. Averile românilor bogați care vor intra în vizorul ANAF. La ce riscuri se expun cei care nu își declară toți banii anul acesta
  8. Românii pot investi în noi titluri de stat Tezaur, începând de luni. Care sunt dobânzile
  9. Orașul în care poți cumpăra un Mercedes sau un BMW cu doar 50 de lei. "Să mai zică cineva că e scump la noi"
  10. De ce nu reușesc românii să aplice pentru „Casa Verde Fotovoltaice”. Cele mai grave confuzii create de programul finanțat de Guvern SONDAJ