Daianu: deficitul structural, limitat prin Constitutie

Joi, 02 Iunie 2011, ora 23:30
1491 citiri
Daianu: deficitul structural, limitat prin Constitutie

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu sustine ca limitarea deficitului prin Constitutie ar trebuie sa vizeze deficitul structural si nu pe cel bugetar, care poate fi afectat de miscarea ciclica a economiei si s-ar putea ajunge la o executie bugetara prociclica in caz de recesiune, potrivit Newsin.

"In ce priveste datoria publica nu as avea rezerve, mai ales ca si pactul de stabilitate si cel de crestere sunt destul de clare din acest punct de vedere. Am unele rezerve in ce priveste deficitul bugetar.

Acolo cred ca trebuie sa vorbim despre deficitul structural si nu despre deficitul ca atare, care poate fi afectat de miscarea ciclica a economiei, de o recesiune si daca esti foarte rigid din acest punct de vedere poti ca intr-o recesiune sa ai o executie bugetara prociclica, care sa adanceasca sau sa amplifice niste dureri ale economiei", a declarat Daianu pentru NewsIn.

Deficitul maxim acceptat in proiectul de revizuire a Constitutiei, dat publicitatii de Administratia Prezidentiala, este limitat la 3% din Produsul Intern Brut, datoria publica la maxim 60% din PIB, iar imprumuturile externe pot fi contractate doar pentru investitii.

Daniel Daianu considera ca asemenea prevederi "rigide" ar fi o modalitate de a disciplina politicile publice si politicile economice.

"Ar fi doua temeiuri in cazul Romaniei. Unul este legat de faptul ca in UE este in curs o reforma a guvernantei economice, care se concretizeaza si in prevederi legate de dinamica datoriilor publice, de cea a deficitelor bugetare si care ar implica si impunerea de sanctiuni tarilor care nu respecta aceste reguli.

Prin urmare, se discuta totodata de asumarea acestor obligatii si prin legislatiile nationale.

Din acest punct de vedere, am putea sa interpretam aceasta reforma a guvernantei economice in Uniune ca avand reverberatii si materializare si in legislatia nationala, inclusiv in actul constitutional", spune Daianu.

Potrivit acestuia, un al doilea temei ar rezulta din faptul ca Romania are slabiciuni de ordin institutional. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#constitutie, #daniel daianu, #deficit, #deficit structural, #ue , #stiri Daniel Daianu