Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daianu:Daca nu esti pregatit sa intri in zona euro, nu poti sa intri acolo

Daianu:Daca nu esti pregatit sa intri in zona euro, nu poti sa intri acolo

Economistul Daniel Daianu, fost mininstru de finante, a declarat luni ca este important sa existe o reforma a bugetului public, a cheltuielilor publice, o rationalizare a cheltuielilor care sa dea mai mult spatiu pentru investitii, astfel incat Romania sa fie pregatita sa intre in zona euro, informeaza NewsIn.

"Important este ca noi in viitor sa avem o reforma a bugetului public, a cheltuielilor publice, o rationalizare a cheltuielilor care sa dea mai mult spatiu pentru investitii, astfel incat sa ne primenim, sa ne pregatim. Daca nu esti pregatit sa intri in zona euro, nu poti sa intri acolo. Nici nu vei fi admis", a declarat Daianu, cu ocazia lansarii unui raport privind cresterea economica in tarile Europei Centrale si de Est.

Potrivit acestuia, daca Romania va reusi sa absoarba fonduri europene reprezentand 3-4% din produsul intern brut, s-ar putea evita consecintele prociclicitatii consolidarii fiscale.

"Daca am reusi sa absorbim fonduri de 3-4% din produsul intern brut, am putea evita o consecinta a prociclicitatii consolidarii fiscale (...) Daca noi am elimina masiv din risipa si deturnarea de fonduri, noi am putea, cu acelasi volum de cheltuieli publice, sa avem un alt efect real in economie", a mentionat Daianu.

Raportul "Incotro se indreapta cresterea economica in Europa Centrala si de Est? Lectii pentru o Europa integrata", care fost realizat de Bruegel think-tank si care il are coautor pe Daniel Daianu, arata ca, in ultimele doua decade, tarile din Europa Centrala si de Est au experimentat modele unice de crestere si de reducere a decalajelor prin integrarea in UE.

Cu toate acestea, nu toate tarile sunt la acelasi nivel in termeni de integrare, unele fiind membre ale zonei euro, in timp ce altele nu sunt inca membre UE.

Totodata, se arata in raport, integrarea a fost forta care a condus la un model comun de crestere.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1392 ori