Daianu critica politica UE potrivit careia "scapa cine poate"

Joi, 05 Martie 2009, ora 17:00
1735 citiri
Daianu critica politica UE potrivit careia "scapa cine poate"

Daniel Daianu critica tentatia Comisiei Europene si a statelor membre UE de a adopta politici in spiritul "scapa cine poate", in locul formularii unui raspuns politic eficient si ferm pentru combaterea crizei financiare.

Eurodeputatul liberal considera ca recenta afirmatie a comisarului european pentru afaceri monetare, Joaquín Almunia, conform careia statele din zona euro care se confrunta cu dificultati majore ar putea beneficia de asistenta din partea celorlalte state membre poate fi corelata cu dispozitia Germaniei de a lua in calcul, chiar si cu reticenta, un astfel de demers.

Asta pentru ca, sustine Daianu, pericolul asupra zonei euro ar putea creste exponential in lipsa unui mecanism de solidaritate, informeaza un comunicat difuzat joi.

'Noile state membre au fost, practic, lasate sa se descurce singure in vreme ce Comisia Europeana si celelalte institutii specializate din Uniunea Europeana le analizeaza cererile de la caz la caz", sustine Daniel Daianu.

Europarlamentarul roman considera ca "aceasta abordare nu este neaparat una rea, cu conditia ca asistenta oferita sa fie una corespunzatoare".

Daianu mai spune ca pachetele de ajutor adoptate pentru Letonia si Ungaria nu sunt adecvate si precizeaza ca reducerea dezechilibrelor mari este o decizie corecta, dar semnaleaza ca felul in care se face acest lucru este extrem de important.

Eurodeputatul este de parere ca intr-o perioada in care sectorul privat isi diminueaza operatiunile, o politica bugetara bazata pe reduceri brutale ale cheltuielilor si, adesea, pe cresterea impozitelor, ar inrautati situatia economica.

"Pro-ciclicitatea unei politici economice trebuie evitata atat in perioade de recesiune cat si in perioade de expansiune economica", afirma Daianu.

In plus, se intreaba el, daca bugetele publice nu sunt principalii vinovati pentru marimea deficitelor de cont curent, de ce ar trebui ele sa se afle sub povara incercarii de reducere a dezechilibrelor externe?

#combatere, #criza, #daianu, #politica, #ue , #stiri Daniel Daianu

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  3. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  6. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  7. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  8. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați