Daianu (ASF): Tot sistemul financiar trebuie reglementat

Joi, 22 Mai 2014, ora 16:39
2087 citiri
Daianu (ASF): Tot sistemul financiar trebuie reglementat

Tot sistemul financiar trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc, care controleaza si fac plasamente de sute de miliarde, a declarat joi, la o dezbatere organizata de asociatia analistilor financiari CFA Romania, prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara/ASF/, Daniel Daianu, referindu-se la pietele financiare la nivel global.

El a afirmat ca riscul sistemic este creat de dimensiunea fondurilor care se misca si a mentionat faptul ca in prezent li se cere sa aiba rezerve inclusiv fondurilor de piata monetara (cu risc redus - n.r.).

Oficialul ASF a aratat ca in Romania, desi platitorii de taxe si impozite nu au fost coplesiti de esecuri monumentale in piata financiara locala, economia romaneasca a suportat reverberatiile din economia europeana.

"Sa nu ne imaginam ca platitorii de taxe si impozite din Romania nu au suferit fiindca deleveraging-ul (reducerea lantului de garantii/ dezintermediere financiara - n.r.) care se produce in toata Europa si care afecteaza institutiile financiar-bancare din Romania se simte in buzunarul consumatorilor de produse financiare de la noi. Adica ce fac bancile in Romania. N-ai nevoie de un esec monumental in Romania ca platitorii de taxe si impozite sa suporte costul acestor programe de salvare (bailout) si faptul ca bancile sunt obligate prin Grupurile-mama sa se recapitalizeze. Ceea ce fac grupurile-mama afecteaza fiecare sucursala. Este o naivitate sa credem ca trebuia sa se produca neaparat un mare esec la noi", a subliniat Daniel Daianu.

In opinia acestuia, este nevoie ca sectorul financiar sa fie mai putin complex, iar entitatile financiare mai mici.

Prim-vicepresedintele ASF a atras atentia si asupra faptului ca reglementatorii abia incep sa inteleaga acum si riscurile neconventionale, mai ales cele legate de sistemele informatice.

#reglementari sistem financiar, #fonduri capital risc, #taxe impozite Romania , #stiri Daniel Daianu