Capsunarii ajuta Romania mai mult ca investitorii si fondurile europene

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 12:20
1582 citiri
Capsunarii ajuta Romania mai mult ca investitorii si fondurile europene

Banii trimisi in tara de catre capsunari au depasit, ca valoare, de trei ori nivelul investitiilor straine. In conditiile in care absorbtia fondurilor europene a fost aproape 0, romanii plecati la munca in strainatate sunt cel mai important ajutor economic extern, din ultimele 3 luni.

Concediile de vara au adus romanii inapoi in tara si au crescut astfel si valuta adusa de acestia, cu 10% fata de nivelul la care se stabilizase in precedentele trei luni. In primele sapte luni din acest an, capsunarii au trimis acasa 2,46 miliarde euro, cu o treime mai putin decat anul trecut, in timp ce valoarea investitiilor straine directe a coborat in iulie la numai 103 milioane euro, scrie Romania Libera.

Fondurile europene, le avem dar nu prea

In primele sapte luni ale anului, Romania a atras numai 1,275 miliarde euro din fonduri europene, jumatate din valuta adusa de capsunari. Situatia este mai proasta decat cea mai pesimista estimare a BNR, dupa cum recunostea saptamana trecuta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Aceasta situatie este surprinzatoare, in conditiile in care s-au aprobat proiecte de peste 4 miliarde de euro, conform declaratiilor lui Bogdan Dragoi, secretarul de stat in Ministerul Finantelor.

Fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu crede ca pentru aceasta situatie sunt vinovati cei de la Finante care nu au demarat niciun proiect mare, care ar fi atras si alte finantari. "N-au demarat nici un proiect de anvergura. Vor atrage foarte putin din ce aveau disponibil pentru acest an", a declarat Daianu pentru Romania Libera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#capsunari, #Romania, #investitii, #bani, #fonduri europene, #euro , #stiri Daniel Daianu