Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Analistii economici estimeaza o crestere a PIB cu 8% in 2006

Analistii economici estimeaza o crestere a PIB cu 8% in 2006

Majoritatea analistilor economici estimeaza o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 8% in anul 2006, in ton cu ultimele previziuni ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), potrivit unui sondaj realizat, luni, de NewsIn.

Patru din cei sase analisti vad o crestere a PIB cu 8% in 2006 comparativ cu anul precedent, care corespunde unui avans de aproximativ 8,5% in trimestrul al patrulea al anului trecut fata de acelasi interval din 2005, in timp ce ceilalti doi estimeaza o crestere putin mai mica.

Seful departamentului de dezvoltare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, care estimeaza o crestere a produsului intern brut cu 8% in 2006, a mentionat ca rezultatul bun de anul trecut a avut la baza cresterea puternica a sectorului de constructii si a industriei, care este putin probabil sa se repete si in 2007. "Industria a crescut in 2006 cu 7% fata de anul precedent, dar in 2005 cresterea acestui sector a fost foarte slaba. In 2007 e putin probabil ca industria sa creasca iar cu 7%, ci mai degraba cu circa 5,5%, ceea ce ar atrage o crestere mai mica a PIB", a mai spus Dumitru.

Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, are aceeasi estimare privind cresterea PIB din 2006, cu 8%, pe care o explica prin capitalul pierdut in urma inundatiilor din 2005, care a facut ca produsul intern brut sa inregistreze un spor mai mare anul trecut.

Economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, si analistul Finansbank, Melania Hancila, vad, de asemenea, o crestere cu 8% a PIB in 2006.

Economistul Florian Libocor estimeaza cresterea produsului intern brut din 2006 la 7,8%, iar profesorul de economie Daniel Daianu crede ca avansul acestuia se va situa intre 7,5 si 8%. "Nu cred ca ritmul de crestere a PIB din 2006 a fost mai mic de 7,5%, insa estimarile privind un avans de 8% mi se par cam optimiste. Oricum, este greu de dat o estimare exacta inainte de a dispune de toate datele, pentru ca sunt multi factori care intra in discutie", a spus Daianu, pentru NewsIn.

Proiectiile CNP indica o crestere a PIB de 8% in 2006, pana la 341,6 miliarde lei (96,9 miliarde euro), potrivit variantei preliminare a prognozei de primavara. Produsul intern brut a fost, in primele noua luni ale anului trecut, de 229,5 miliarde de lei, in crestere cu 7,8% fata de perioada similara a anului precedent, datorita evolutiei foarte bune a constructiilor si serviciilor, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 988 ori