Daianu: Grecia e in faliment organizat

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 11:12
1243 citiri
Daianu: Grecia e in faliment organizat

Fostul ministru de finante Daniel Daianu a declarat la RFI ca Grecia este intr-o situatie de faliment organizat, iar in cazul in care falimentul ar deveni unul dezorganizat am putea asista la o reinghetare a pietelor, cu consecinte "cataclismice" pentru sistemele bancare.

"De facto, Grecia este intr-o situatie de faliment organizat. Taierea valorii nominale a obligatiunilor suverane la 50% acest lucru reflecta. Important nu atat pentru Grecia, cat pentru zona euro, pentru UE si pentru pietele financiare in ansamblu este ca falimentul sa nu devina unul dezordonat. Un asemenea deznodamant ar conduce nu la turbulente, ci la reinghetarea pietelor, cu consecinte cataclismice pentru sistemele bancare si pentru functionarea economiilor in ansamblu. Eu nu vad cum s-ar putea evita o noua intrare in recesiune in Europa si posibil si in SUA", a spus Daianu.

Potrivit acestuia, "este bine" ca s-a ajuns la formula unui Guvern de coalitie in Grecia.

"Ramane de vazut cine va conduce acest Guvern. Ar fi de dorit sa fie o persoana care poate avea un dialog bun cu liderii Frantei, Germaniei, cu Comisia de la Bruxelles, un om care inspira incredere insa si acasa", apreciaza Daianu.

In opinia lui Daianu, in Italia lucrurile se pot rezolva mai usor decat in Grecia.

"Italia este coplesitoare prin dimensiune, dar in Italia lucrurile sunt mai usor de rezolvat decat in Grecia, care ramane o tara in faliment organizat, o tara care va sta in continuare pe perfuzii o lunga perioada de timp, cu acest pericol care planeaza asupra economiei europene, ca un faliment dezordonat, daca lucrurile scapa de sub control, sa provoace turbulente care ar echivala cu o reinghetare a pietelor si cu efecte dintre cele pe care le-am evocat", a mentionat fostul ministru de finante.

Daianu spune ca premierul grec da dovada de responsabilitate prin faptul ca pleaca, si acelasi lucru ar trebui sa se intample in Italia.

"Italia este foarte mare. Aceasta este stirea rea. Italia copleseste zona euro! Dar exista si o stire buna: cel putin din punct de vedere al deficitului bugetar, Italia nu este printre tarile care stau rau, nu are un deficit bugetar mai mare de 4,5% din PIB. Este drept, are o datorie publica foarte mare. Dar daca in Italia ar exista un Guvern credibil, nu ar mai fi Silvio Berlusconi... dupa mine, Silvio Berlusconi este un pasiv atat pentru Italia, cat si pentru zona euro. Un lider responsabil ar trebui sa plece, pentru ca e vorba de soarta tarii, de soarta zonei euro, de soarta proiectului european. Eu zic ca Papandreou, indiferent de motivele care l-au indemnat sa gandeasca la un referendum da dovada de responsabilitate prin faptul ca pleaca. Acelasi lucru ar trebui sa se intample in Italia", a mai precizat Daianu.

Premierul grec si liderul principalului partid de opozitie, Antonis Samaras, au convenit duminica sa formeze un nou guvern de coalitie, care nu va fi condus de Papandreou. Papandreou si Samaras au luat parte la discutii mediate de presedintele Karolos Papoulias. Noi discutii urmeaza sa aiba loc luni dimineata, pentru ca partile sa decida cine va conduce noua coalitie.

Anuntul intervine dupa o saptamana de tulburari politice in Grecia, pe fondul crizei datoriei suverane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia faliment, #Italia deficit bugetar, #daniel daianu , #Economist