Stolojan despre initiativa PSD+PC: Orice masura fiscala trebuie discutata mai intai in Guvern

Vineri, 22 Mai 2009, ora 15:25
1368 citiri
Stolojan despre initiativa PSD+PC: Orice masura fiscala trebuie discutata mai intai in Guvern

Initiativa PSD+PC privind facilitatile pentru IMM-uri si penalizarea statului pentru intarzierea rambursarii TVA apare in contextul campaniei, iar orice masura fiscala trebuie discutata in Guvern pentru a nu afecta echilibrul bugetar si angajamentele fata de FMI si CE, spuneTheodor Stolojan, potrivit Newsin.

"Orice masura in domeniul fiscal trebuie discutata mai intai in Guvern pentru a nu afecta echilibrul bugetar si angajamentele asumate fata de Comisia Europeana si FMI.

Guvernul tocmai a luat masuri foarte importante in ceea ce priveste IMM-urile, prin suplimentarea fondurilor pentru acordarea ajutoarelor de stat. Nu-i opreste nimeni (pe social democrati si conservatori n.r.), dar repet, orice masura de modificare a impozitarii trebuie discutata in Guvern", a declarat Stolojan pentru NewsIn.

Mircea Geoana si Dan Voiculescu au initiat o propunere legislativa care elimina impozitul pe venit pentru IMM-uri in primii trei ani de activitate, criticand politica de impozitare a Guvernului, si o alta prin care obliga statul la plata unor penalitati pentru intarzierile cu rambursarea TVA.

Presedintele PSD Mircea Geoana, alaturi de senatorii Aliantei PSD+PC Dan Voiculescu, Viorel Arcas si Ion Toma, au depus in 7 mai, adica dupa ce Guvernul PDL-PSD a introdus impozitul minim, o initiativa legislativa privind modificarea Codului Fiscal, prin care se propune scutirea firmelor de la plata unor impozite.

Potrivit propunerii legislative, "in primii 3 ani de la infiintare, microintreprinderile sunt exceptate de la plata impozitului pe venit" stabilit conform Codului Fiscal. In expunerea de motive, initiatorii critica masura impozitarii "excesive" a microintreprinderilor in perioada recesiunii mondiale, sustinand ca aceasta ar putea duce la falimentarea unui numar masiv de agenti economici.

"Reducerea drastica a productiei, consumului, si implicit a veniturilor obtinute de microintreprinderi, coroborata cu cresterea nivelului de impozitare, creeaza dificultati economice majore", precizeata semnatarii propunerii legislative, indicand, printre aceste dificultati, cresterea exponentiala a nivelului somajului,dezechilibrarea bugetului de stat si dezarticularea economiei nationale.

"Daca doar o patrime dintre microintreprinderi isi vor inceta activitatea din cauza impozitarii excesive, numarul somerilor poate creste cu peste 500.000", avertizeaza senatorii PSD in expunerea de motive.

Aceiasi reprezentanti ai Aliantei PSD+PC au depus, tot in 7 mai, o propunere de introducere a unor penalitati pentru intarzierile statului de a rambursa TVA catre firme.

Potrivit initiativei legislative de modificare a Codului Fiscal, "daca rambursarea se efectueaza dupa expirarea termenului de 45 de zile calendaristice de la data depunerii decontului cu sume negative de TVA cu obtinere de rambursare, statul va plati majorari de intarziere persoanelor impozabile indreptatite in cuantum de 0,1% din soldul sumei negative a taxei pentru fiecare zi de intarziere".

Initiatorii isi justifica propunerea sustinand ca intarzierile la rambursarea TVA pot destabiliza economia nationala, multi agenti economici ajungand la faliment din cauza acestora.

"Termenul legal de solutionare a unei cereri de rambursare de TVA este de 45 de zile. Reglementarile legale actuale instituie acest termen generos, in care statul se crediteaza practic fara dobanda din banii firmelor private. In practica insa, in peste 50% dinte cazuri, acest termen nu este respectat. Puternic afectati de lipsa de lichiditati, multi agenti economici viabili sunt falimentati de aceste intarzieri care ii impiedica sa-si indeplineasca obligatiile financiare. (...) Pe termen lung, toate pierderile firmelor pivate se vor regasi in bugetul de stat" se arata in expunerea de motive.

PSD+PC vrea si majorarea pensiei de invaliditate si a salariului asistentilor sociali. Astfel, social-democratul Mircea Geoana si conservatorul Dan Voiculescu au semnat, alaturi de pesedistii Ion Toma si Viorel Arcas, doua proiecte de lege privind cresterea pensiei de invaliditate si a salariului asistentilor sociali care ingrijesc varstnici la domiciliu, propuneri care ar putea avea sanse reduse de a fi puse in aplicare in conditii de criza.

In 17 martie, senatorii PSD+PC au depus propunerea de modificare a Legii privind sistemul public de pensii, prin care stabilesc o crestere de la 0,75% la 0,90% a punctajului anual al asiguratului pentru gradul I de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap grav.

"Pentru stagiul potential, acordat asiguratilor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratorului este de 0,90 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap grav", prevede intiativa legislativa.

Al doilea proiect, de modificare a Legii privind asistenta sociala a persoanelor varsnice, reglementeaza conditii "decente" pentru asistentii sociali care ingrjijesc persoanele varstnice, spun initiatorii.

Actul normativ prevede ca, pentru asigurarea ingrijirii la domiciliu a persoanei varstnice aflate in situatia de dependenta sociomedicala, consiliile locale sa angajeze personal de ingrijire "cu plata cu ora , fractiuni de norma sau norma intreaga", iar salariul brut lunar al personalului de ingrijire la domiciliu sa fie de 1.500 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Indiferent că sunt de interior sau de exterior, cu geam sau fără, ușile de interior reprezintă un element definitoriu pentru siguranța și confortul casei tale. Când vine vorba despre...
#ajutor, #geoana, #imm, #pensii, #salarii, #stat , #stiri Dan Voiculescu