Senatul reduce TVA-ul la produsele de baza

Vineri, 14 Aprilie 2006, ora 12:09
966 citiri

Initiativa legislativa propusa de Partidul Conservator, de a reduce TVA-ul pentru produsele de baza, a fost sprijinita de Partidul Democrat. Senatorii democrati au votat alaturi de conservatori si de opozitie pentru aprobarea legii de reducere a TVA-ului pentru produsele alimentare de baza cu 9%.

Guvernul nu a privit cu ochi buni aceasta lege, spunand ca nu sunt resurse financiare suficiente pentru a o sustine. Legea urmeaza a fi votata si de Camera Deputatilor.

Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat ca senatorii PD au votat pentru reducerea TVA-ului, existand divergente in randul acestora. Primul ministru a tinut sa sublinieze ca propunerea PC contine o doza mare de populism si demagogie, adaugand ca befeciarii reducerii de TVA la produsele alimentare de baza vor fi proprietarii fabricilor de paine, in timp ce preturile pentru consumatori vor ramane neschimbate.

Calculele efectuate de Ministerul de Finante arata ca o reducere a TVA-ului pentru produsele alimentare de baza, va insemna un deficit de 0.8% din PIB. Cu toate ca la prima vedere, reducerea TVA-ului ar trebui sa fie o masura care sa conduca la micsorarea preturilor, experienta anterioara arata ca reducerea de TVA nu a dus niciodata la preturi mai mici, ci la profit mai mare pentru intreprinderi.

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu a tinut sa precizeze urmatoarele : " Personal nu consider ca argumentele tehnice evidentiate de presedintele PC, Dan Voiculescu au o baza suficient de solida pentru o politica fiscala coerenta. Prin urmare, cred ca eroarea care s-a produs in Senat poate si trebuie sa fie indreptata de Camera Deputatilor, care va decide in privinta acestei initiative ".

Federatia angajatilor din industria alimentara, Romalimenta, au sustinut votul pozitiv al senatorilor pentru proiectul de lege privitor la reducerea TVA-ului la produsele alimentare de baza.

Initiativa de reducere a TVA-ului a venit dupa consultari cu Federatia Romalimenta. PC a fost singurul partid care a participat la dezbaterile initiate de Romalimenta pe aceasta tema.

Presedintele Romalimenta, a afirmat ca prin aplicarea masurii de reducere a TVA-ului la produsele de baza, preturile acestora vor scadea cu 8-9 procente intr-o prima faza, si cu aproximativ 12 procente intr-o faza ulterioara, fapt care va fi in beneficiul consumatorilor.

" In momentul de fata, romanii cheltuiesc aproximativ 60% din venitul lor pe produse alimentare, iar reducerea TVA-ului la aceste produse va duce o scadere a acestor cheltuieli la 45-50% ", afirma presedintele Romalimenta.

Bloombiz

www.directnews.ro - topul stirilor fierbinti