Seitan: dezbatem principiile noului Cod de asistenta sociala

Marti, 04 Mai 2010, ora 14:04
2112 citiri
Seitan: dezbatem principiile noului Cod de asistenta sociala

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat marti, ca in sedinta de Guvern de miercuri se vor discuta principiile care vor sta la baza noului Cod de asistenta sociala, precizand ca a cerut si Parlamentului sa colaboreze pentru elaborarea proiectului, care are termen de finalizare in octombrie, precizeaza NewsIn.

Ministrul Mihai Seitan a fost prezent marti la Comisia de munca din Camera Deputatilor pentru a discuta pe marginea unui proiect legislativ ce vizeaza suportarea de catre bugetul de stat, in proportie de 50%, a cheltuielilor necesare pentru asistenta la domiciliu a persoanelor varstnice.

Ministrul a aratat ca bugetul de stat nu prevede, in acest an, un astfel de efort financiar, aratad ca Guvernul are in lucru un nou Cod de asistenta sociala, care sa fie in vigoare pana la finalul anului.

"Chiar maine se discuta in Guvern o prezentare a acestui proiect din punct de vedere al principiilor pe care urmeaza sa le aiba la baza.

In urma dezbaterilor din Guvern, acest lucru va fi facut public, printr-o echipa care va lucra la acest sistem.

Am solicitat si am sugerat Comisiei de munca, indiferent de apartenenta politica, cooperare in elaborarea acestui proiect de lege prin lucru comun, periodic la elementele ei, astfel incat in octombrie, cand ne-am propus termenul de finalizare a acestei legi sa sa o avem finalizata cu intelegerea tuturor partilor, de asa natura incat la sfarsitul anului sa putem avea o lege in vigoare", a spus ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Cat priveste obiectul dezbaterii de la Comisia de munca, un proiect legislativ initiat de senatorii Mircea Geoana, Dan Voiculescu, Ion Toma si Viorel Arcas, care a trecut de Senat, ministrul Mihai Seitan a spus ca principiul de a imparti finantarea pentru asistenta la domiciliu intre administratia locala si bugetul de stat este bun, dar inaplicabil in acest an.

"Am venit sa discutam modalitatea de dezvoltare a acestui proiect de lege referitor la protectia persoanelor varstnice, lege in vigoare care si acum functioneaza cu probleme pentru ca este finantat in mod special din bugetul local, care nu are suficiente resurse pentru a acoperi circa 100.000 de beneficiari.

Solicitarea aceasta de a acoperi bugetul statului o cota parte in momentul acesta este imposibil de realizat.

In primul rand nu este bugetata anul acesta, pe de alta parte, anul acesta, atat prestatiile sociale de toate tipurile, cat si alte cheltuieli bugetare de natura salariala, sau a pensiilor fiind inghetate, este aproape imposibil sa gasesti o solutie financiara pentru a accepta o finantare de genul acesta.

Noi suntem de acord cu acest sistem care trebuie neaparat dezvoltat intr-o modalitate, anume de a crea un nou Cod de asistenta sociala care sa permita ducerea acestor cheltuieli de asistenta sociala ale Romaniei in mod efectiv celor care au nevoie, in functie de venituri, de situatia sociala, pe toate categoriile, de asa natura incat sa existe o trasparenta si o evitare a incurajarii nemuncii", a explicat Seitan.

"Nu as putea zice ca, urmare a discutiei, suntem mai optimisti, as putea spune chiar ca sunt in continuare destul de pesimist pentru perspectiva imediata", a declarat si presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor, Victor Paul Dobre, la finalul discutiilor cu ministrul Seitan, care s-au desfasurat cu usile inchise.

Dobre a precizat ca proiectul de lege a trecut in Comisie in varianta venita de la Senat, cu ajutorul voturilor partidelor de opozitie, dar ca proiectul urmeaza a fi transat in plen, unde opozitia nu mai are majoritate.

Proiectul de lege propune modificarea Legii privind asistenta persoanelor varstnice in sensul stabilirii nivelului salariului brut lunar pentru norma intreaga al personalului de ingrijire la domiciliu, si anume 1.500 lei, si stabileste ca finantarea cheltuielilor necesare pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor varstnice se face in proportie de 50% din bugetul de stat si 50% din bugetele locale.

#asistenta, #cod, #guvern, #seitan, #sociala , #stiri Dan Voiculescu

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  2. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  3. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  4. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  5. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  6. Situația datoriei publice a României pe termen scurt ne împinge spre catastrofă. Rezervele valutare ale BNR nu fac față împrumuturilor
  7. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  8. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  9. Ce facturi imense ne așteaptă la energie din 2025. Semnalul de alarmă tras de furnizori, dacă nu se iau măsuri până la ridicarea plafoanelor
  10. Vești proaste: Cresc taxele! La cât va ajunge impozitul pe venit dacă se păstrează cota unică în 2025