Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scutirea de impozitare a profitului reinvestit, o masura menita sa stimuleze afacerile

Scutirea de impozitare a profitului reinvestit, o masura menita sa stimuleze afacerile

Aprobarea in Senatul Romaniei a scutirii de impozitare a profitului reinvestit reprezinta, in opinia reprezentantilor Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, o masura menita sa stimuleze investitiile sectorului privat si posibilitatea de creare a noi locuri de munca, de mai buna calitate si mai bine platite.

'Confederatia Nationala a Patronatului Roman urmareste cu interes planul de actiune al Guvernului, care trebuie sa contribuie la atingerea obiectivelor cuprinse in Agenda Lisabona, in principal modalitatile de creare a noi locuri de munca. Prognozele guvernamentale dau inca raspunsuri insuficiente si limitate in acest domeniu', se precizeaza intr-un comunicat al CNPR.

Patronatele considera ca Executivul este dator sa sustina toate masurile care permit intreprinzatorilor mari si mici sa economiseasca si sa investeasca, studiile din ultimii ani aratand ca, cel putin in sectorul IMM-urilor, circa 85 la suta din finantarea investitiilor este asigurata din resursele proprii ale firmelor, situatie complet diferita fata de facilitatile de care se bucura firmele din UE.

De asemenea, CNPR cere Ministerului de Finante sa examineze cu atentie planurile de actiune vizand realizarea obiectivelor din Agenda Lisabona, asa cum au fost ele prezentate de primii 25 de membri ai Uniunii Europene, in octombrie 2005, si sa valorifice experienta si metodele de stimulare a dezvoltarii economice, asa cum rezulta ele din planurile de actiune propuse de tari ca Franta, Marea Britanie, Cehia etc.

Totodata, in opinia reprezentantilor patronatelor, reducerea fiscalitatii aplicate salariilor, cu minim opt la suta ar reprezenta o cale suplimentara de stimulare a crearii de noi locuri de munca.

AOAR sustine Hotararea privind scutirea de impozitare a profitului reinvestit

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania sustine hotararea adoptata de Senatul Romaniei, privind scutirea de impozitare a profitului reinvestit, se precizeaza intr-un comunicat al asociatiei.

'AOAR a sustinut constant, inca de la aprobarea primului Cod Fiscal, necesitatea ca masurile fiscale sa sustina si dezvoltarea afacerilor, singurele care creeaza locuri de munca. In acest context, alaturi de cota unica sustinuta si de AOAR inca din anul 2003, noua reglementare poate contribui la cresterea volumului investitiilor firmelor private, in dezvoltarea si modernizarea in sectoarele productive si comerciale, consolidand astfel prognozele ce atribuie acestui sector o crestere a contributiei la formarea a circa 80 la suta din PIB-ul Romaniei in perspectiva anilor 2009-2010', se mai spune in comunicat.

De asemenea, AOAR sustine necesitatea adoptarii in continuare de noi masuri de natura fiscala, compatibile cu regulile stabilite la nivelul UE, masuri menite sa permita o dezvoltare extrem de importanta a intermedierilor financiare si de utilizare a pietei de capital pentru atragerea de fonduri necesare investitiilor si nu numai speculatiilor prin tranzactii succesive la perioade scurte de timp, precum si pe cea a punerii in discutie publica a unor premize noi ale unui viitor Cod Fiscal, singurul instrument legal ramas in mana Guvernului pentru a-si pune in practica obiectivele de natura economica.

Oamenii de afaceri considera ca scutirea impozitului pe profitul reinvestit este un instrument mai simplu de inteles si de aplicat de numarul mare de intreprinzatori romani, din categoria IMM-urilor, care nu-si permit cheltuieli suplimentare impuse de utilizarea unor masuri utile, asa cum este cazul metodei utilizarii amortizarii accelerate.

Senatorii au adoptat, marti, proiectul de lege apartinand conservatorilor, initiat in 2005, privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Proiectul legislativ a trecut de Senat, prima camera sesizata, cu 45 de voturi pentru ale Opozitiei PSD-PRM si PC, 27 impotriva si doua abtineri, din partea senatorilor UDMR.

Proiectul initiat de liderul PC, senatorul Dan Voiculescu, modifica Codul Fiscal in sensul scutirii de la plata impozitului pe profitul reinvestit, pentru firmele romanesti.

Voiculescu si-a sustinut in plenul Senatului propunerea legislativa explicand ca, prin scutirea de plata impozitului pe profit, nu vor fi pierderi la bugetul de stat, intrucat vor aparea compensari din TVA-ul suplimentar.

Punctul de vedere al Guvernului, prezentat de secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, a fost unul negativ.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, a declarat pentru Rompres, ca eventualitatea adoptarii unui asemenea proiect legislativ ar putea genera pierderi pentru bugetul de stat de aproximativ 1,2 la suta din Produsul Intern Brut la nivelul anului 2009.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1060 ori