Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Voiculescu:Tratatul de stabilitate sa se aplice din 2025

Voiculescu:Tratatul de stabilitate sa se aplice din 2025


Senatorul PC Dan Voiculescu crede ca Romania ar trebui sa-si acorde un termen de minim 10-12 ani pana la asumarea deficitului structural de 0.5%, deoarece un asemenea deficit ar bloca orice sansa de recuperare a decalajelor fata de statele dezvoltate din UE.

Liderul PC crede ca masurile de ajustare fiscala sunt potrivite tarilor bogate din UE, nu si celor in curs de dezvoltare, precum Romania. "Timp de 50 de ani, toate statele din Europa Occidentala s-au dezvoltat sustinut asumand cote generoase de deficit bugetar. In limite rezonabile, deficitul este o forma benefica de autofinantare a investitiilor in economie.

Dupa 50 de ani de dezvoltare neintrerupta, finantata, in principal, prin deficite bugetare generoase, garantate de productivitatea muncii si un management macroeconomic eficient, cele mai puternice state europene opteaza astazi, in mod natural, pentru stabilitate. Este o strategie defensiva, prin care isi protejeaza standardul actual de viata, ajuns la un nivel foarte ridicat", spune Voiculescu.

El argumenteaza ca, de exemplu, Germania are de 40 de ori mai multi kilometri de autostrada decat Romania (12813 km fata de 321 in Romania), un copil din Germania primeste o alocatie lunara de peste 16 ori mai mare decat un copil roman (165 euro fata de 16 euro), iar pensia medie din Germania este de 5 ori mai mare decat cea din Romania (800 euro fata de 170 euro).

"Din nefericire, Romania este pe primul loc in topurile subdezvoltarii la nivel European: peste 150.000 de romani nu stiu sa citeasca, peste 60.000 de gospodarii nu sunt electrificate, peste 8 milioane de romani locuiesc fara toaleta si baie in casa si in aproximativ 13000 de localitati din Romania nu exista canalizare.

Aceasta este o radiografie la zi a Romaniei. In aceste conditii, statul roman are nevoie acuta de crestere economica sustinuta, de un deficit moderat de 2-3% care sa ii sustina constant dezvoltarea", pledeaza Voiculescu.

"In consecinta, dorinta iresponsabila a presedintelui Basescu de a ne refuza dreptul la dezvoltare si de a mentine saracia in Romania poate avea efecte similare cu cele produse de ambitia lui Nicolae Ceausescu de a achita, cu orice pret, datoria externa. Si atunci, si acum, obsesia unui om a condamnat la mizerie, saracie si umilinta o natiune intreaga", avertizeaza vicepresedintele Senatului.

Voiculescu precizeaza insa ca deficitul structural de 0.5% nu este un obiectiv "incorect", insa, la acest moment, nu este adecvat realitatii economice romanesti.

"Daca, dupa modificarea propriei Constitutii, Germania si-a acordat 7 ani de tranzitie pentru indeplinirea acestui deziderat, Romania ar trebui sa isi rezerve un interval de cel putin 10-12 ani. Acest interval de adaptare graduala este cu atat mai natural, cu cat, in prezent, Romania nici nu a adoptat moneda euro si nici nu o va face in viitorul apropiat.

Asadar, nu avem niciun motiv responsabil sa ne grabim. In concluzie, consider ca Romania poate adopta Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare, insa numai sub conditia aplicarii sale integrale incepand din anul 2025, astfel incat sa putem recupera decalajul urias care ne separa de standardele economice europene", conchide Dan Voiculescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1126 ori