Constantin: Arenda de la Giurgiu este legala

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 08:34
1365 citiri
Constantin: Arenda de la Giurgiu este legala

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi, la Rasinari (judetul Sibiu), ca cele 2.600 de hectare de teren din judetul Giurgiu sunt arendate de o societate, in urma unei licitatii, nu de presedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu.

Intrebat daca Dan Voiculescu sau o firma a sa a arendat cele 2.600 de hectare de la Giurgiu, legal, ministrul Constantin a raspuns: "Din cate stiu, persoana fizica, Dan Voiculescu, nu are arenda. (...) Repet. Nu stiu toate societatile."

Referitor la situatia juridica actuala a celor 2.600 de hectare din Giurgiu, ministrul Constantin spune ca, "sunt arendate catre acea societate, in urma unei proceduri de licitatie."

Ministrul Agriculturii sustine ca cele 2.600 de hectare din Giurgiu au fost arendate legal de o firma, in conditiile in care o alta firma apartinand lui Dan Voiculescu are o datorie de 1,6 milioane de lei la Agentia Domeniilor Statului (ADS), pe care va trebui sa o plateasca, dupa terminarea litigiilor.

"Vreau sa fac o mentiune. Societatea care a arendat acest teren, a facut-o in conditii perfect legale. Mai mult decat atat, legea spune si, lucru care s-a si intamplat, ca trebuie platita arenda in avans pe un an de zile. Arenda pe acea suprafata a insemnat undeva un milion sase sute de mii de lei, bani care au fost platiti in momentul in care s-a realizat procesul verbal de predare-primire", a precizat ministrul Constantin.

Acesta a explicat ca o alta societate comerciala, nu cea de la Giurgiu, se afla in proces cu ADS si ca il va pierde. Societatea care a arendat 2.600 de hectare la Giurgiu "nu are datorii", a aratat ministrul Constantin.

"Alta societate are datorii la ADS si in momentul in care va pierde procesele, pentru ca le va pierde, pana in momentul de fata, un lucru care iarasi neadevarat care s-a spus, sa s-a renuntat la procese, ca s-au pierdut procesele. Nu. ADS-ul a castigat toate procesele cu societatea Grivco si pe fond si la Curtea de Apel. Exista ultima cale la care au apelat, si anume Inalta Curte. In momentul in care se va pronunta si Inalta Curte, cu siguranta vor trebui sa plateasca acele sume catre ADS", spune ministrul Agriculturii.

Terenurile din Giurgiu, licitate pentru arenda

Daniel Constantin a explicat ca exista un raport publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, unde spune ca licitatia a fost legala la Giurgiu si terenurile de acolo s-au licitat pentru arenda, nu s-au concesionat.

"(...) contrar la ceea ce s-a spus public, a fost o procedura de licitatie neschimbata din anul 2001, nu a fost atribuire directa, ci licitatie la care au putut participa mai multe societati si lucrurile, din acest punct de vedere, s-au realizat in mod corect. S-a realizat acolo o arenda, o procedura de arenda si nu de concesiune asa cum fals s-a spus. Diferenta este fundamentala, pentru ca procesul de concesiune inseamna acordarea acestor suprafete pe 20 de ani, arenda se poate intrerupe si maine. Despre asta e vorba. Dar acolo cred ca au fost cu totul alte interese, care probabil vor iesi la suprafata in perioada imediat urmatoare. De ce s-a declansat aceasta dezbatere publica si in folosul cui s-a declansat aceasta dezbatere publica, e un lucru care va iesi cat mai repede la suprafata", crede ministrul Constantin.

Intrebat din ce motiv celelalte firme interesate de terenurile de la Giurgiu nu au fost chemate la negociere, ministrul Constantin a precizat: "Au fost doi fermieri care au solicitat concesiunea si va spuneam mai devreme, eu cred ca sunt anumite persoane care nu doresc sa se spuna adevarul. Acele persoane au cerut concesiune pe 20 de ani. In mandatul meu nu s-a realizat niciun proces de concesiune, nici macar un metru de pamant nu a fost concesionat in mandatul meu pe 20 de ani, ci s-au realizat numai proceduri de arenda, care repet, se pot intrerupe si maine."

Ministrul Constantin a mai adaugat ca nu poate analiza toate contractele de concesiune, pentru ca nu are bani pentru firmele de avocatura care ar trebui angajate.

"Eu am incercat inca din anul 2012, sa luam si sa analizam toate contractele de concesiune. Lucrul acesta presupune insa fonduri foarte mari, care trebuie alocate pentru societatile de avocatura. Nu am renuntat la acest demers si le vom analiza in perioada urmatoare, pe masura ce vor exista acele fonduri. Repet, in mandatul meu nu s-a realizat nicio concesiune pe 49 sau 20 de ani. Sunt concesiuni care vin din trecut. S-au realizat foarte multe concesiuni si in perioada 2005 - 2008 si in perioada 2010 - 2013, lucruri de care vom discuta in perioada urmatoare. In momentul de fata, ADS-ul nu mai este in subordinea Ministerului Agriculturii, de cateva luni de zile, odata cu aprobarea Legii privind liberalizarea pietei funciare, este o agentie care se afla in directa subordonare a Cancelariei Primului-Ministru", a concluzionat ministrul Agricultorii.

Acesta a discutat joi, la Rasinari (judetul Sibiu), cu mai multi fermieri.

Luni, la sedinta Comitetului Executiv National al Partidului Miscarea Populara, presedintele partidului, Elena Udrea, a anunta ca PMP va face marti o plangere penala impotriva Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si a unei firme controlate de presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.

"Un subiect discutat astazi a fost plangerea penala pe care PMP o face ADS-ului si firmei controlate de domnul Voiculescu. Prin aceasta firma, domnul Voiculescu a obtinut de la ADS, deci de la stat, 2.600 de hectare de teren arabil de cea mai buna calitate in conditiile in care nu avea acest drept legal", a spus Udrea.

Tot luni, premierul Victor Ponta a declarat ca a cerut o informare din partea Ministerului Agriculturii si a ADS legata de concesionarea terenului din Giurgiu de catre o presupusa firma lui Dan Voiculescu, precizand ca "nu exista nicio problema de legalitate".

#hectare teren Giurgiu, #daniel constantin, #arenda terenuri , #Partidul Conservator