Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani cu executare

Vineri, 08 August 2014, ora 14:35
1480 citiri
Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani cu executare

Dan Voiculescu a fost condamnat vineri la 10 ani de inchisoare cu executare, in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), a decis Curtea de Apel Bucuresti.

Ziua pronuntarii a fost anuntata, joi, dupa ce avocatii inculpatilor au depus la instanta concluziiile finale, in scris, relateaza Mediafax.

Omul de afaceri, Dan Voiculescu, a declarat, vineri dimineata, la sediul IPJ Ilfov, ca pana la 34 de ani a trait cu sotia si cu doi copii in conditii rele, cu WC in curte, iar la penitenciar nu are cum sa fie mai rau de atat.

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, vineri dimineata, la IPJ Ilfov, ca joi seara, inainte de ziua in care se va pronunta sentinta in dosarul ICA, a mancat varza cu carnati, a baut vin, s-a uitat la emisiunea lui Mihai Gadea si s-a culcat, dormind bine, dovada ca nu e speriat.

Voiculescu: Rechizitoriul este "incorect"

Marti, la ultimul termen al procesului, Dan Voiculescu a sustinut ca rechizitoriul dosarului ICA este "incorect" si "bazat pe falsuri, nu pe probe" si ca intreaga urmarire penala s-a facut in lipsa sa pentru ca timp de un an si trei luni a fost "vanat" de procurori, fara a fi chemat la DNA.

Gheorghe Mencinicopschi a spus ca nu vrea ca familia sa sa ajunga in strada, Corneliu Popa a rugat instanta sa tina cont ca are o fetita cu probleme de sanatate, iar Sorin Pantis a sustinut ca in dosarul ICA nu exista prejudiciu, in ultimul cuvant dat inculpatilor in dosarul ICA

Avocatii inculpatilor din dosarul ICA au cerut, marti, in pledoariile finale, achitarea clientilor lor, pe motiv ca acestia sunt nevinovati. In cadrul pledoariilor finale, aparatorii au cerut si ridicarea sechestrului asigurator pus in cazul mai multor inculpati.

La acelasi termen, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a prezentat concluziile finale in dosarul ICA, cerand magistratilor de la CAB sa respinga apelul inculpatilor, cererea de schimbare a incadrarii juridice din spalare de bani in tainuire si contestatia fiicelor lui Voiculescu privind sechestrul asigurator.

Pe de alta parte, si DNA a cerut schimbarea incadrarii juridice a faptelor judecate, din art. 29 lit. c in art. 29 lit. b si c din Legea 656/2002 republicata in 2012 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.

Articolul mentionat, care se refera la spalarea banilor, prevede ca aceasta infractiune este constituita de "ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni" (litera b), dar si de "dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni" (litera c).

In acest context, Gheorghita Mateut a cerut, marti, un nou termen, pentru pregatirea apararii, solicitarea fiind respinsa de instanta. "In 7 iulie, s-a pus in vedere avocatilor sa pregateasca concluziile pe schimbarea incadrarii juridice. Astfel, avocatii au avut timp suficient sa pregateasca apararile. Practic, nu este vorba despre noi infractiuni, ci tot despre spalarea banilor", a explicat presedintele completului, judecatoarea Camelia Bogdan.

Dupa respingerea cererii de acordare a unui nou termen, Mateut a facut o noua solicitare de recuzare a completului, si aceasta fiind respinsa, ca inadmisibila.

Termenele de luni si marti ale dosarului au fost foarte lungi, dezbaterile durand circa 11 ore in fiecare dintre cele doua zile.

Voiculescu fusese condamnat si in 2013, la cinci ani de inchisoare

Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul format din magistratii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea de la CAB, acestia fiind desemnati dupa ce presedintele completului initial, Stan Mustata, a fost arestat pentru trafic de influenta, iar celelalalt membru, Florica Duta, s-a pensionat.

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat atunci ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la 8 ani de inchisoare

Magistratii de la CAB au majorat astfel pedeapsa de sase ani primita de Mencinicopschi prin decizia din septembrie 2013 a Tribunalului Bucuresti, care a judecat fondul cauzei.

Directorul ICA Gheorghe Mencinicopschi a fost acuzat de complicitate la infractiunea de stabilire a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a institutului, abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Sorin Pantis, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare

Magistratii de la CAB au majorat astfel pedeapsa de sase ani de inchisoare data de Tribunalul Bucuresti in cazul lui Pantis, in septembrie 2013, la fondul procesului.

Sorin Pantis a fost acuzat de complicitate la stabilirea unei valori diminuate a institutului fata de cea reala si fals in inscrisuri.

Fostul director al ADS Corneliu Popa, condamnat la opt ani de inchisoare

Fostul director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de inchisoare in dosarul privatizarii ICA, in timp ce alti inculpati au primit pedepse intre trei ani de detentie cu suspendare si sase ani cu executare.

Astfel, Jean Catalin Sandu, fost sef al Directiei Juridice din ADS, a fost condamnat la sase ani de inchisoare.

Aceeasi pedeapsa a primit-o Vlad Nicolae Savulescu, fost sef al Directiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost sef de serviciu in ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare.

Gheorghe Sin si Constantin Baciu au primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Vica Ene si Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

#Voiculescu condamnat, #proces Voiculescu, #Voiculescu inchisoare , #Afaceri