De ce se tem companiile de fondurile UE?

Luni, 23 August 2010, ora 17:03
1742 citiri
De ce se tem companiile de fondurile UE?

Marile companii private ezita sa apeleze la fondurile europene pentru investitii intrucat implementarea proiectelor dureaza foarte mult, iar nevoile existente pe piata se schimba rapid, au declarat oamenii de afaceri care controleaza grupurile Ana Holding, CrisTim, Mobexpert si Ecopack, transmite Mediafax.

Omul de afaceri Vladimir Cohn, care controleaza producatorul de ambalaje din hartie si carton Ecopack Ghimbav (AMCP), a aratat ca are realizate in prezent doua proiecte pentru accesarea de fonduri europene.

"Data limita pentru cele doua proiecte a fost 31 mai. Acum vom proceda la alegerea evaluatorilor, dar nu stim cand se va termina acest proces, cand vom accesa fondurile si daca la momentul accesarii fondurilor ofertele care stau la baza acestora vor mai fi valabile", a spus Cohn, in cadrul intalnirii ZF Expert.

Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, a explicat ca de obicei o activitate economica corespunde nevoilor clientilor, iar constructia unei fabrici trebuie realizata in momentul in care piata are nevoie.

"Ori faci fabrica in mai 2008, ori nu o mai faci deloc. Birocratia nu iti permite sa ai niste termene foarte clare cand iti vei face afacerea", a continuat Sucu.

Totodata, Radu Timis, proprietarul producatorului de mezeluri CrisTim, a aratat ca a implementat in urma cu 4-5 ani unele proiecte prin Sapard, dar in prezent prefera sa lucreze cu banca si sa plateasca dobanzi pentru ca birocratia este foarte grea si in orice moment poate sa iti spuna cineva ca proiectul nu este eligibil si ca trebuie inapoiati banii.

"Mesajul Guvernului de zi cu zi este foarte important. De exemplu, cand se discuta despre majorarea TVA am oprit toate investitiile, pentru ca nu aveam siguranta ca peste sase luni - un an va mai exista compania. Am fost loviti psihologic", a adaugat Timis.

Totusi, omul de afaceri George Copos, care controleaza Ana Holding, a aratat ca in prezent firmele din grup au doua proiecte cofinantate din fonduri europene, in valoare de 5 milioane de euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii, #copos, #europene, #fonduri , #stiri Dan Sucu