Patronatele solicita reducerea cotei unice la 10%

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 13:30
1282 citiri
Patronatele solicita reducerea cotei unice la 10%

Reprezentantii Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR) solicita Guvernului reducerea cotei unice de la 16% la 10%, ca masura de atragere a investitorilor in vederea relansarii economiei, precizeaza Mediafax.

"Este evident ca nu vom putea conta pe investitii publice in perioada urmatoare, ca element de crestere economica si atunci propunem guvernului Boc sa isi asume reducerea cotei unice la 10%. Romania este o insula inconjurata de tari care demult aplica o cota redusa de impozitare", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al ACPR, Dan Matei Agathon.

El a aratat ca, prin reducerea taxelor, Romania ar reintra in atentia investitorilor romani si straini, acestia asteptand adoptarea unui sistem de impozitare si taxare stabil si predictibil.

"Prin reducerea cotei unice, guvernul ar avea problema scaderii veniturilor la buget, dar propunem pentru a fi compensate diminuarile de la buget impozitarea jocurilor de noroc online, atat in ceea ce priveste firmele organizatoare, cat si a jucatorilor care participa la acest gen de jocuri", a adaugat Agathon.

Reprezentantul ACPR sustine ca in Romania circa 500 milioane euro sunt jucate anual pe astfel de jocuri online, suma care nu este impozitata deloc in Romania.

"Il vad pe Boris Becker ca face reclama la astfel de jocuri. Aceste firme care detin site-urile au sediul in Nepal. Putem sa-i chemam pe acesti baieti aici la Bucuresti si sa le spunem ca in UE multe tari studiaza interzicerea pariurilor online si sa le spunem ca ori platesc impozite la fel ca cei care organizeaza pariuri sportive, ori ca facem o lege prin care interzicem aceste jocuri online. Problema s-ar rezolva in trei zile", a afirmat Agathon.

O alta sursa de bani la bugetul de stat este, in opinia lui Agathon, cele aproape 5.000 de spatii comerciale neprivatizate din Bucuresti de pe principalele bulevarde ale Capitalei.

"Prin lege, 15% din sumele incasate prin vanzarea acestor spatii merge la autoritatile locale, iar restul la bugetul central. Astfel ca, daca luam un pret mediu de vanzare de 100.000 euro pe unitate inseamna o sursa importanta la buget. Aceasta sursa ramane insa neatinsa din cauza unor interese", a mai aratat reprezentantul ACPR.

Pe de alta parte, Agathon sustine ca in vederea cresterii veniturilor la buget trebuie crescut impozitul aplicat terenurilor pe care sunt construite proprietati de lux.

"Impozitul pe terenul proprietatilor de lux din cartierele de lux este ridicol. Daca vorbim de solidaritate, aceste niveluri ar trebui aduse la cele aplicate zonelor de lux din Capitala. Daca ai un milion de euro sa iti faci o vila, ai bani si sa platesti impozit de cateva mii de euro pe an", a subliniat oficialul ACPR.

O alta propunere a Aliantei prevede scutirea de penalitati a firmelor care isi platesc datoriile de baza pe care le au la stat pana la 31 decembrie, masura ce ar ajuta firmele sa se relanseze si ar aduce un plus de bani imediat la bugetul de stat.

Toate propunerile vor fi inaintate Guvernului, caruia ii va propune o intalnire tripartita, la care se adauga sindicatele.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#patronate, #reducere, #cota, #unica, #investitii , #stiri Dan Matei Agathon