PARADOX: In an agricol record, mancarea continua sa se scumpeasca

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 14:15
2300 citiri
PARADOX: In an agricol record, mancarea continua sa se scumpeasca

Productia agricola din 2011 a atins cote record, performanta care ar fi trebuit sa se reflecte in preturile produselor de panificatie, ale cerealelor, carnii si laptelui. In mod normal, in luna noiembrie, ar fi trebuit sa avem o scadere de 2-3% a preturilor acestor alimente. Acest lucru nu se va intampla, ci, din contra, vom asista la un nou val de scumpiri.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, la inceputul lunii trecute, reducerea prognozei de crestere a preturilor de la 5,1 la 4,6%.

Datele preliminare arata ca Romania are un an agricol record, productia mare urmand sa adauge 1 miliard de euro la bugetul de stat.

La majoritatea culturilor, s-au obtinut cantitati de recolta peste media ultimilor cinci ani.

Spre exemplu, la grau si secara, productia a depasit 7,127 milioane de tone, fiind cu 6% peste estimarile pentru 2011, conform Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Ce castigam de pe urma acestor recoltelor record?

"Romania este o tara atipica. In conditiile in care am avut un an agricol record, cu cea mai buna productie la grau si porumb din ultimii ani, ar fi trebuit, in mod firesc, ca pretul la alimentele de baza sa scada", a declarat pentru Bloombiz.ro Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

La categoria produselor de baza intra painea, laptele si carnea. In cazul ultimelor doua, pretul este direct dependent de pretul porumbului, foarte multe animale fiind hranite cu furaje.

Astfel, in luna noiembrie, cand va incepe sa fie folosita productia din 2011, ar fi trebuit sa platim cu 2-3% mai putin pentru alimentele de baza.

Acest lucru nu se va intampla, ci, din contra, preturile vor creste cu 2-3%, urmand o ascensiune si mai puternica in perioada sarbatorilor de iarna.

"Este adevarat ca, daca nu am fi avut un an agricol atat de bun, preturile ar fi crescut cu pana la 7%", mai spune vicepresedintele ACPR.

Acesta precizeaza insa ca estimarile sunt foarte greu de realizat din cauza mediului economic extrem de volatil.

"Economia are un grad de volatilitate mai mare decat oricand. Daca imi poate spune cineva cat va fi cotatia petrolului la Bursa de la Londra peste doua luni, atunci voi putea sa ii spun cat va costa painea in Romania", mai spune Agathon.

In momentul de fata, exista o serie de factori de care depind, in mod direct, de preturile la alimente. Cel mai important este criza alimentara care se prefigureaza pe continentul african si in alte zone care fusesera ferite de foamete pana acum.

In plus, pretul mancarii este legat de cel al combustibilului, costul de transport al alimentelor regasindu-se la raft. Iar in ceea ce priveste combustibilul, nimeni nu stie la ce sa se astepte.

Astfel, singurul element in functie de care putem face o aproximare este inflatia, indicator care a crescut cu 4,9% in luna iulie.

Hipermarket-urile, vinovate pentru mancarea scumpa

Intr-o economie normala, o productie agricola record ar fi trebuit sa se reflecte in scurt timp in buzunarele cetatenilor.

Insa, Romania depinde foarte mult de alimentele produse in afara tarii, 90% din mancarea din hipermarket-uri fiind importata.

Drept urmare, retailerii au propriile reguli in stabilirea preturilor. Plus ca acestea depind de ce se intampla in statele de origine.

"Exista o diferenta enorma intre tarifele percepute de producatorii romani si cele din hipermarket-uri. Laptele se colecteaza cu 0,8 lei pe litru, iar la raft costa 5 lei. Rosiile se vand cu 0,7 lei pe kilogram, iar noi mancam tot rosii comunitare", a mai explicat Agathon.

Problema ar putea fi rezolvata daca retailerii ar fi obligati sa vanda un anumit procent de produse romanesti, masura respinsa de ministerul Agriculturii pe motiv ca "nu traim pe vremea mercurialelor ca sa intervenim in preturi".

Se pare ca state precum Franta sau Italia sunt mai "inapoiate" decat noi. Spre expemplu, francezii cumpara painea la acelasi pret pe tot teritoriul tarii. Acest lucru este valabil pentru paste in Italia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agathon, #agricultura, #crestere pret, #criza alimentara, #inflatie, #pret, #pret alimente, #pret mancare, #saracie , #stiri Dan Matei Agathon