Hotelierii, catre Udrea: intentia de a-i expropria pe cei care nu investesc este abuziva!

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 14:22
2213 citiri
Hotelierii, catre Udrea: intentia de a-i expropria pe cei care nu investesc este abuziva!

Hotelierii considera abuziva intentia ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, de a-i expropria pe cei care au hoteluri pe litoral aflate in paragina sau inchise si sustin ca investitiile pot fi stimulate doar prin crearea unor facilitati fiscale.

"Sunt siderat. Dupa ce ai luat bani de la ei, ce faci, le iei inapoi hotelurile? Aia nu deschid pentru ca, literalmente, n-au turisti.

Unii incearca sa vanda hotelurile, dar nu le cumpara nimeni. Este proprietatea lor, au platit-o si nu poti sa le-o iei. Ei le tin inchise nu pentru ca vor, ci pentru ca nu renteaza sa le tina deschise", a declarat pentru MEDIAFAX Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania si proprietarul lantului hotelier Continental.

Elena Udrea a declarat vineri la Mangalia ca hotelierii de pe litoral care tin unitatile de cazare in paragina sau inchise trebuie obligati sa desfasoare activitati de turism, in caz contrar acestia urmand sa fie expropriati incepand cu aceasta toamna.

"Mare parte din hoteluri care au apartinut statului s-au vandut pe nimic, sunt unii care nici nu vor sa faca turism si le tin fie inchise, fie intr-o stare de degradare care face imposibila activitatea turistica. Daca vom continua sa-i toleram pe acestia si sa-i acceptam ca prin activitatea lor sa sfideze atat interesul national de a face un turism de calitate, cat si pe turisti, atunci ne meritam soarta", a afirmat ministrul.

Enache spune ca statul ar trebui sa vina cu masuri de stimulare, inclusiv de ordin fiscal.

"Daca esti interesat sa faci ceva acolo, trebuie sa vii cu masuri de stimulare, pentru ca pe zona aia este concentrata 40% din baza turistica a tarii. Daca vrei sa functioneze, trebuie sa creezi inlesniri fiscale si de alt tip. Daca nu poti face asta, trebuie sa il lasi pe investitor sa faca ce vrea", considera Enache.

El crede ca o solutie ar fi ca statul sa oblige proprietarul sa repare fatada hotelului, iar daca n-o face sa o repare statul, apoi sa-i trimita factura si, daca nu o plateste, sa il execute silit pentru datorii.

"De ce nu fac acelasi lucru si cu magazinele din Bucuresti, de exemplu? Adica sa-i exproprieze pe cei care tin inchise magazinele. E plin Bucurestiul de magazine goale, care sunt inestetice", a mai spus presedintele federatiei hotelierilor.

Si Viorel Micula, care alaturi de fratele sau, Ioan, detine 12 hoteluri la Neptun, spune ca proprietatea este "sfanta" si ca Romania are nevoie sa atraga investitori, si nu sa-i alunge pe cei care exista.

De-a lungul ultimilor ani, multi dintre cei care au condus turismul i-au acuzat pe fratii Micula ca nu investesc nimic in hotelurile pe care le au pe litoral, acestea ajungand intr-o stare avansata de degradare.

"Noi asiguram conditii si servicii pentru oamenii cu venituri mai scazute, aceasta este strategia noastra.

Legislatia romaneasca nu ofera facilitati pentru investitori, lucru care i-a indepartat pe multi dintre acestia. Dar eu cred ca doamna ministru va incerca sa vina cu un anumit suport, va micsora TVA, va oferi facilitati fiscale, va construi drumuri spre mare si asa va stimula investitiile", a spus Micula.

El da ca exemplu Bulgaria, care a stiut sa atraga foarte multi investitori, inclusiv romani, prin reducerea taxelor si alte facilitati fiscale.

Potrivit lui Micula, statul ar castiga mai mult daca ar verifica piata neagra din turism, decat din exproprieri.

"Poate au un parteneriat cu cineva care vrea sa preia hoteluri pe litoral si de aceea vor sa exproprieze", a incheiat Micula.

Josef Goschy, proprietarul lantului Unita Turism, care detine 25 de hoteluri, dintre care 8 pe litoral, a inchis una dintre unitatile de la mare pentru ca nu a mai avut bani sa investeasca.

"Statul le-a avut 20 de ani si n-a facut nimic cu ele, si acum vrea ca eu, in cativa ani, sa le ridic pe toate de la 1-2 stele la 4 stele? Ar fi culmea sa-mi ia hotelurile. Nu s-a mai pomenit asa ceva", a spus Goschy.

De asemenea, Liviu Scarlat, care detine doua hoteluri la Mangalia, spune ca este neconstitutionala exproprierea hotelierilor care nu investesc.

"Este neconstitutional si neeuropean sa expropriezi hotelierii si cred ca a fost doar o declaratie politica", a afirmat Scarlat.

Udrea are dreptate, dar doar pe jumatate, crede George Turna, unul dintre proprietarii hotelului Ambasador din Bucuresti, care detin si hotelul Decebal din Neptun.

"Hotelierii trebuie siliti sa modernizeze unitatile pe care le au la mare, dar in niciun caz prin expropriere.

Este impotriva constitutiei si a dreptului de proprietate", a afirmat el.

Cu toate acestea, exproprierile sunt legale, dupa ce Guvernul a adoptat in primavara acestui an un act normativ prin care sunt considerate de utilitate publica si lucrarile de constructie, reabilitare, modernizare, dezvoltare si ecologizare a zonei litorale a Marii Negre, precum si a statiunilor turistice de interes national si ca atare, pentru a putea fi aplicata strategia de dezvoltare a respectivei zone, pot fi facute exproprieri care sa fie urmate fie de demolari, fie de repunerea in circuitul turistic a unor obiective.

Hotelurile de pe litoral au fost privatizate in anii 2001-2002, prin licitatii publice cu strigare, transmise in direct la televizor, pe vremea cand ministru al Turismului era Dan Matei Agathon.

Acuzat in anii care a urmat ca a vandut o parte din hoteluri pe bani foarte putini unor firme care n-au investit in ele si le-au cumparat doar pentru speculatii imobiliare, Agathon sustine ca acelea au fost singurele licitatii corecte din Romania.

"Eu stiu ca am vandut hotelurile prin licitatie publica cu strigare si am depasit de trei ori bugetul votat de Guvern. Au fost singurele licitatii corecte din Romania. Am vandut foarte bine si, daca nu era asa, acum nu vorbeam cu dumneavoastra, pentru ca eram ocupat sa fac curat in celula", a spus Agathon.

El se indoieste ca se pot face exproprieri, chiar daca exista o lege, pentru ca o tara membra UE poate face nationalizari doar atunci cand Comisia Europeana aproba acest lucru.

In opinia lui Agathon, solutia este ca statul sa declasifice hotelurile degradate, astfel incat acestea sa ramana fara nicio stea, sa nu mai poata face turism si apoi sa fie taxate ca imobile nefolosite.

In cercul vicios in care se invart autoritatile si hotelierii in jurul problemei litoralului, toata lumea are dreptate.

Este adevarat ca nu exista facilitati fiscale si ca litoralul are promovare zero in strainatate, dar tot atat de adevarat este ca in multe cazuri hotelurile arata mai rau decat in 1989 si ca proprietarii vor sa recupereze in doua luni ceea ce nu incaseaza in restul anului.

Din toate acestea rezulta preturile mari si serviciile proaste.

La prima vedere, cel care pierde este turistul roman, dar asta s-ar intampla doar daca cineva l-ar obliga sa mearga pe litoralul romanesc.

Se poate duce, insa, pe tarmurile altor tari, unde serviciile sunt mai bune, preturile mai mici, iar cei care nu stiu sa faca turism dau faliment in cativa ani, fara ca statul sa se implice in asta. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#udrea, # hotelieri, # masuri abuzive , #stiri Dan Matei Agathon