Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Agathon: am primit garantii de la Botis ca nu se modifica contributiile la DDA

Agathon: am primit garantii de la Botis ca nu se modifica contributiile la DDA

Purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, a declarat, marti, ca a primit garantii de la ministrul Muncii, Ioan Botis, ca nu va fi modificat din 1 ianuarie 2011 cuantumul contributiilor pe drepturi de autor, de la 16,5 la 35%, potrivit Mediafax.

Agathon a spus, la finalul discutiilor cu ministrul Muncii, Ioan Botis, ca OUG 58/2010 nu urmareste decat reglementarea drepturilor de autor, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) fiind prima organizatie care a propus ca toate retinerile sa se faca direct de la sursa.

"Noi am propus primii ca toate retinerile sa se faca direct de la sursa, de aceea solicitam garantii ca nu va fi modificat cuantumul sumei, adica ca nu se va dubla la 35%, aceasta fiind doar o varianta de lucru, iar contributiile pe drepturile de autor vor ramane la nivelul de astazi.


Am primit garantii din partea ministrului ca nu se va modifica de la 1 ianuarie", a mai spus Agathon, dupa discutiile de la Ministerul Muncii la care au participat reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor. El a precizat ca nu sunt alte schimbari in proiectul de modificarea a Odonantei 58/2010.


La randul sau, presedintele UGIR-1903, Cezar Corici, a subliniat faptul ca in momentul actual textul de modificare a Ordonantei 58 "presupune impozitarea a aproape jumatate din drepturile de autor, ceea ce este inadmisibil.


"Aceasta, coroborata cu celelalte prevederi legislative, duce la un text cu totul diferit decat cel discutat initial la Legea pensiilor", a spus Corici.


In opinia liderului UGIR-1903, prin aplicarea acestor prevederi nu se vor incasa mai multi bani la buget, precizand ca deja se gasesc alte metode pentru a evita supraimpozitarea.


De asemenea, vicepresedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat, la finalul intalnirii de la Ministerul Muncii, ca daca vor fi aplicate prevederile din proiectul de modificare a Ordonantei 58, privind dublarea contributiilor din venituri de natura profesionala, se va ajunge "la o nenorocire".


"Aceasta graba duce la o nenorocire. Toata legislatia e varza. I-am zis ministrului sa nu faca aceleasi greseli ca predecesorul sau", a spus Apostoiu. Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificata si completata in iunie 2010 prin OUG 58.


Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obtin venituri de natura profesionala, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate sa plateasca pentru acestea contributii de asigurari sociale pentru somaj, pensie si asigurari de sanatate de 16,5%.


In 2 septembrie a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare si completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011 si sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.


Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate, de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj, de la 0,5% la 0,78%.


Pentru persoanele care platesc contributii de asigurari, baza de calcul va fi limitata la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza mediu brut pe tara.


Ministrul Muncii, Ioan Botis, declara, luni, dupa o intalnire cu ministrul de Finante, Gheorghe Ialomiteanu, ca in sedinta de Guvern de miercuri va fi luata o decizie finala privind actul normativ ce aduce modificari la OUG 58/2010, referitoare la Codul Fiscal.


Cei doi demnitari au refuzat sa faca declaratii reporterilor in legatura cu modificarile ce vor fi aduse actului normativ in vigoare. Ei au refuzat sa precizeze daca vor aproba proiectul de act normativ pus in dezbatere pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.


La randul sau, Ialomiteanu a spus ca deocamdata sunt doar variante de lucru, iar in momentul in care Guvernul va lua o decizie, va fi comunicata oficiala.


Pe de alta parte, Guvernul ar urma sa ia in discutie, miercuri, un alt proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia contributiile aferente veniturilor de natura profesionala, inclusiv cele din drepturi de autor, vor fi platite de angajator si tot acesta va depune declaratiile aferente.


Intentia Guvernului de a dubla contributiile pentru persoanele platite pe drepturi de autor a fost criticata, sambata si duminica, de jurnalisti, actori, artisti, de Clubul Roman de Presa, Patronatul Presei Romane, sindicate, dar si de reprezentanti ai UDMR, PSD si PNL.


Majorarea contributiilor sociale pentru persoanele cu venituri din activitati independente este o masura nejustificata, nici din punct de vedere economic, nici politic sau social, declara, sambata, pentru MEDIAFAX Dan Matei Agathon.


Purtatorul de cuvant al ACPR a cerut reprezentantilor ministerelor Finantelor si Muncii ca retinerea contributiilor sa se faca la sursa, astfel incat oamenii sa nu mai stea la cozi. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1224 ori