Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Generali PPF a cumparat 16,87% din Ardaf

Generali PPF a cumparat 16,87% din Ardaf

Generali PPF Holding, actionarul majoritar al Ardaf Bucuresti (ARDF) a achizitionat 16,87% din capitalul companiei de la micii actionari, carora le-a oferit 20,23 milioane lei pentru actiuni in cadrul ofertei publice de preluare incheiate vineri, relateaza NewsIn.

Astfel, Generali PPF a ajuns sa detina 98,87% din Ardaf, dupa ce a preluat de la actionarii minoritari circa 183 milioane de titluri pentru 20,23 milioane lei (4,81 milioane euro), potrivit informatiilor furnizate pentru NewsIn de catre intermediarul ofertei, ING Bank Romania.

Generali PPF Holding BV, care detinea anterior 82% din Ardaf in mod indirect, a desfasurat in perioada 5 iunie - 3 iulie 2009 o oferta publica de preluare obligatorie, prin care intentiona sa cumpere 18% din capitalul asiguratorului, oferindu-le actionarilor minoritari, printre care se numara si firma Nova Trade, un pret de 0,11 lei/titlu.

Oferta initiata de Generali PPF a iscat o controversa, dupa ce firma Nova Trade, vehiculul financiar al lui omului de afaceri Dan Adamescu, si-a exprimat nemultumirea cu privire la pretul de oferta fixat de actionarul majoritar.

Astfel, la sfarsitul lunii trecute, Nova Trade a solicitat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa suspende oferta publica de preluare pe care o deruleaza grupul Generali PPF la Ardaf, cerand oferirea unui pret echitabil actionarilor minoritari, insa arbitrul pietei a respins contestatia, motivand ca pretul fixat este unul just, conform normelor si regulamentelor in vigoare.

In cererea adresata CNVM, casa de avocatura a Nova Trade arata ca o serie de evenimente corporative de la Ardaf au afectat determinarea unui pret corect pentru oferta de preluare.

"Anul trecut, la Ardaf a fost o diminuare de capital social si ulterior o majorare, procedeu care se numeste metoda acordeonului.

Diminuarea de capital social a redus numarul titlurilor din posesia actionarilor, iar majorarea ar fi trebuit sa sporeasca actiunile pe care le aveau acestia, numai ca majorarea s-a facut la un pret dublu fata de piata", explica in urma cu cateva zile Cristian Dutescu, partenerul principal al casei de avocatura, reprezentantul legal al Nova Trade.

Ca urmare, in cadrul majorarii de capital a subscris doar actionarul majoritar.

Asiguratorul Ardaf a afisat o pierdere de aproape 36 milioane lei (8,38 milioane euro) in primul trimestru din acest an, comparativ cu un profit net de 434.380 lei in acelasi interval, pe afaceri in scadere cu 39%.

Ardaf are un capital social de 109 milioane lei, divizat in 1,09 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei.

Compania este detinuta indirect de grupul Generali PPF Holding BV, prin Iberian Structured Investments IBV.

Valoarea de piata a companiei este de 117,72 milioane lei (28,01 milioane euro), conform ultimei cotatii de 0,108 lei, stabilita in sedinta de tranzactionare de joi. Titlurile Ardaf se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul ARDF. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1243 ori
Citeste mai multe despreactionari capital companie profit