Germanii tin cu Rusia desi i-a lasat fara gaz

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 12:10
1234 citiri
Germanii tin cu Rusia desi i-a lasat fara gaz

In ciuda accentuarii tensiunilor din Europa, din cauza atitudinii adoptate de Moscova in disputa gazelor naturale, intreprinderile germane vor sa isi mentina pozitiile in Rusia, principalul partener comercial al Germaniei, relateaza AFP. "Criza gazelor naturale nu ridica probleme de incredere. Colaboram de prea multa vreme cu Rusia pentru a fi vorba de asa ceva", a asigurat Andreas Metz, purtator de cuvant al Ost-Auschuss, organizatie ce reprezinta companiile germane ce desfasoara activitati in tarile din Est.


Potrivit unei anchete publicate in decembrie de acest organism si de camera de comert germano-rusa, 66% dintre companiile germane prezente in Rusia prevad ca vor face angajari in urmatoarele luni, iar 62% dintre ele vor sa investeasca in continuare.


Cele 150 de companii chestionate pentru aceasta ancheta estimau ca vor face in 2009, in Rusia, cheltuieli totale de 870 milioane euro. "Disponibilitatea pentru investitii este constanta", a spus Metz.


"Exemplul celei mai grave crize financiare din Rusia, din 1998, cand tara a intrat in incapacitate de plata, arata ca firmele germane ce nu au parasit Rusia au avut de profitat dupa aceea", a adaugat acesta.


Printre companiile ce au decis sa fie alaturi de Rusia se afla si Daimler , ce vrea sa cumpere 10% din actiunile constructorului rus de camioane Kamaz, pentru 250 milioane dolari.


Constructorii auto germani sunt interesati sa achizitioneze participatii in cadrul grupurilor rusesti, nu numai sa isi exporte propriile autoturisme. Moscova a decis sa-si protejeze industria auto si a majorat semnificativ taxele pentru vehiculele de import.


Grupul energetic EON nu s-a lasat descurajat de ani de discutii dificile si a reusit in octombrie sa obtina de la Gazprom o participatie in cadrul imensului camp de gaze naturale Ioujno-Rousskoie, din Siberia.


Grupul de distributie Rewe a preluat, la randul sau, 13 supermarketuri in Moscova.


"Avem obiective pe termen lung de extindere in Rusia, iar deciziile de investitii sunt luate, de asemenea, pe termen lung", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Rewe. "Problemele de conjunctura din acest moment nu au niciun efect imediat asupra deciziilor noastre strategice", a subliniat acesta.


In domeniul transporturilor, compania germana Deutsche Bahn incearca sa-si consolideze activitatile de transport de marfa catre Rusia.


Investitiile continua, deci, in ciuda nelinistilor legate de economia Rusiei. In timp ce Moscova estimeaza in mod oficial pentru 2009 o crestere economica de 3%, departe de nivelul de 10% din ultimii ani, unii economisti nu ezita sa prevada ca economia ruseasca va intra in recesiune.