Zaharul romanesc va costa cit la Paris

Sambata, 26 Noiembrie 2005, ora 02:47
1042 citiri

Din 2007, romanii vor cumpara zahar la acelasi pret cu cel din magazinele europene. Cu aproximativ 15% mai scump decit azi, din cauza masurilor luate de UE in acest domeniu.

Comisarii UE s-au decis dupa lungi dezbateri in privinta politicii zaharului, iar verdictul este de natura sa ii ingrijoreze atit pe producatorii de sfecla, cit si pe procesatori. Este vorba despre reducerea cu 36% a pretului de referinta al zaharului, pe perioada urmatorilor patru ani. Aceasta prabusire a pretului va conduce inevitabil la inchiderea fabricilor neperformante, iar masura se va resimti dupa 2007 si in tara noastra. A"Fabricile care nu vor putea produce la aceste costuri vor trebui sa se inchidaA", sustine Ioan Armenean, presedintele Patronatului Zaharului din Romania. In termen de preturi finale, decizia Comisiei Europene va duce la majorarea pretului la zahar, dupa 2007, cu aproximativ 10-15%. A"Pretul zaharului din Romania va fi acelasi cu cel din UEA", ne-a mai spus acesta. In momentul de fata, in Romania, tona de zahar brut de import costa 442 de euro, fata de 385,5 euro pe tona cit va fi pretul de referinta al zaharului pentru consum.

Pentru a compensa pierderile inregistrate in urma reducerii pretului de referinta, tara noastra a obtinut permisiunea Comisiei de a putea acorda si dupa aderare subventii de la bugetul de stat, de 10-11 euro pe tona de sfecla de zahar, pe linga compensarile acordate de UE. Nivelul acestor sume trebuie sa fie insa similar cu compensarile ce se acorda in UE. De altfel, pierderile de la nivelul UE vor fi compensate in proportie de 64,2% in perioada 2006-2010. De asemenea, procesatorii de sfecla de zahar vor putea importa si in urmatorii doi ani dupa aderare zahar brut pentru procesare din Brazilia, la preturi mai scazute, asa cum se specifica in actualul acord comercial cu aceasta tara. Procesatorilor romani care ramin pe piata li se vor redistribui 25% din cota de zahar a unitatilor care se vor inchide.

A"Batalia pe coteA"

Romania a negociat cu UE o cota de zahar din sfecla de 109.000 tone, cantitate pe care la ora actuala nu o producem decit in proportie de aproximativ 50%. A"Pentru a realiza aceasta cota, ne-ar trebui in jur de 40-50.000 de hectare cultivate cu sfecla de zaharA", sustine Dacian Ciolos, consilier pe probleme de integrare al ministrului Agriculturii. Anul acesta s-au cultivat in jur de 25.000 de hectare de sfecla de zahar. Nerealizarea cotei aduce dupa sine si pierderea ei. Surse din industrie sustin ca exista posibilitatea ca unele fabrici sa doreasca obtinerea unor cote cit mai mari, chiar daca au intentia sa inchida fabrica. Aceasta intrucit, in primii trei ani de la aderare, UE plateste 413,7 euro pe tona de zahar, la care s-a renuntat. A

Cotidianul