Valeriu Tabara a discutat luni la Bruxelles despre viitoarea Politica Agricola Comuna

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 16:13
1890 citiri
Valeriu Tabara a discutat luni la Bruxelles despre viitoarea Politica Agricola Comuna

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a participat luni la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) de la Bruxelles si a luat parte la discutiile despre viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC), potrivit unui comunicat emis marti de MADR, citat de NewsIn.

Principalele teme abordate in cadrul reuniunii au fost viitorul PAC post 2013, stabilirea posibilitatilor de pescuit pentru speciile de mare adancime in anii 2011 si 2012, neincluderea substantei 1,3 - D din lista produselor agreate a fi utilizate in sectorul agricol, precum si Raportul Comisiei asupra sistemului de consultanta agricola.

Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Regionale (MADR), Romania a subliniat importanta mentinerii politicii agricole comune cu cei doi piloni complementari (sprijin direct si dezvoltare rurala), cu un buget suficient care sa permita agricultorilor sa faca fata provocarilor.

Totodata, ministrul roman a aratat necesitatea distribuirii echitabile a platilor directe intre fermierii din statele membre si renuntarea la criteriul istoric de stabilire a acestora.

De asemenea, Valeriu Tabara a mentionat oportunitatea sustinerii fermierilor activi si a stabilirii unei scheme de sprijin simple si specifice pentru micii fermieri si si-a exprimat dezacordul fata de introducerea unei limite superioare a platilor directe acordate fermelor mari.

Pe agenda Consiliului, la capitolul "Diverse", Franta a prezentat intentiile abordarii volatilitatii preturilor in sectorul agricol in cadrul Grupului G20 la care va detine Presedintia in perioada urmatoare.

Totodata, comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a atras atentia asupra consecintelor neadoptarii bugetului pentru anul 2011 pana la sfarsitul acestui an intrucat, in aceasta situatie, Comisia Europeana nu va putea rambursa integral catre statele membre sumele solicitate in prima parte a anului.

In timpul lucrarilor, ministrii agriculturii din Uniune au avut si o dezbatere referitoare la imbunatatirea parteneriatului intre pescuit si stiinta. 

#valeriu, # tabara, # politica, # agricola, # comuna , #stiri Dacian Ciolos