Valeriu Tabara a discutat cu omologul francez despre politica agricola comuna

Vineri, 04 Martie 2011, ora 16:57
1786 citiri
Valeriu Tabara a discutat cu omologul francez despre politica agricola comuna

Ministrul roman al agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, si ministrul agriculturii, alimentatiei, pescuitului, mediului rural si amenajarii teritoriului din Franta, Bruno Le Maire, s-au intalnit joi la Paris, unde au discutat despre politica agricola comuna (PAC), anunta NewsIn.

Ministrul Roman al Agriculturii si Dezvoltarii Rrale, Valeriu Tabara, si Ministrul Agriculturii, Alimentatiei, Pescuitului, Mediului Rural si Amenajarii Teritoriului din Franta, Bruno Le Maire, s-au intalnit joi la Paris, unde au discutat despre politica agricola comuna (PAC).

Cu aceasta ocazie, Romania a salutat pozitia Guvernului francez si german privind o politica agricola comuna durabila dupa 2013, care reflecta in esenta preocuparile Romaniei.

"Franta si Romania doresc o politica agricola comuna durabila si bazata pe cei doi Piloni complementari ceea ce garanteaza mentinerea unei activitati agricole pe tot teritoriul Uniunii Europene, contribuind astfel la securitatea alimentara. PAC trebuie sa asigure un nou regulament de piata pentru a proteja agricultorii de fluctuatiile preturilor.

Acesta se realizeaza prin instrumente de piata mai eficiente si mai active si o mai buna structurare a sectoarelor", se arata intr-un comunicat emis vineri de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Totodata, cei doi ministri au salutat propunerea Comisiei privind o clauza generala privind distorsionarea pietelor.

"Franta si Romania considera necesar ca bugetul PAC sa fie pe masura ambitiilor. Repartizarea acestui buget intre Statele Membre trebuie sa fie echitabila si, de asemenea, sustenabila. Franta si Romania vor contribui la elaborarea unei metode pragmatice de repartizare.

Bruno Le Maire si Valeriu Tabara doresc consolidarea legitimitatii PAC prin inverzirea formelor de sprijin din cadrul primului pilon, pentru a fi simplu, lizibil si adaptat la realitatile exploatatiilor agricole", mai informeaza comunicatul.

Cei doi ministri au reamintit totodata importanta principiului reciprocitatii in negocierile comerciale internationale.

Intalnirea dintre Valeriu Tabara si omologul sau francez este prima, dupa mai bine de jumatate de an, intre doi membri ai guvernelor roman si francez. Relatiile dintre Romania si Franta au trecut prin momente tensionate, dupa polemica privind romii si impotrivirea Parisului fata de aderarea Romaniei la Schengen.

In ultimul timp au fost insa unele semnale ca exista dorinta de a ameliora relatia bilaterala.

Agricultura era considerat unul dintre domeniile in care Franta si Romania ar avea pozitii similare in Uniunea Europeana, cu atat mai mult cu cat, la nominalizarea comisarului Dacian Ciolos in postul pentru agricultura din cadrul executivului european, presa occidentala a scris ca Franta ar avea un al doilea om in Comisia Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#valeriu tabara, #politica agricola comuna , #stiri Dacian Ciolos